1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Nyrkkeilyn pioneeri kohtasi urallaan vähättelyä nyrkkeilypiireissä – nyt harjoituksissa puolet iskijöistä on naisia

Naisnyrkkeilyn tienraivaaja Lea Houtsonen kertoo, että hänen uransa aikana nyrkkeilypiireissäkin oli ihmisiä, jotka eivät hyväksyneet naisten nyrkkeilemistä. Nykyisin Houtsosen kuntonyrkkeilyharjoituksissa on puolet naisia ja puolet miehiä.

urheilu
Mira Potkonen
AOP

Nyrkkeilyn pioneeri Lea Houtsonen sanoo, että naisnyrkkeily on pitkään jäänyt miesnyrkkeilyn varjoon. Nykyisin tilanne on tasa-arvoisempi. Nyrkkeilijä Mira Potkosen menestys Rion olympialaisissa tuo lajille lisää nostetta.

Houtsonen kertoo, että hänen uransa aikana nyrkkeilypiireissäkin oli ihmisiä, jotka eivät hyväksyneet naisten nyrkkeilemistä.

Mira Potkonen on niin päättäväinen, että hän tuo meille kultaisen mitalin

Lea Houtsonen

– Koko naisnyrkkeilyn porukka on tehnyt paljon töitä. Käsitykset ovat muuttuneet. Ääni on saatu kuuluviin, Houtsonen pohtii.

Lea Houtsonen saavutti SM-hopeaa vuonna 1995, jolloin Suomessa järjestettiin ensimmäiset naisnyrkkeilyn suomenmestaruuskilpailut. SM-mitaleiden lisäksi Houtsonen on otellut noin sata amatööriottelua.

Suomen menestynein naisnyrkkeilijä Eva Wahlström on Houtsosen mukaan tuonut lajille paljon näkyvyyttä.

– Eva Wahlström on omalla kovalla työllään tuonut nyrkkeilyä esiin. Nyt näyttää erittäin hyvältä. Mira Potkosen menestys on erittäin hyvä asia lajille.

Nyrkkeilytreeneissä on runsaasti harrastajia

Nykyisin Lea Houtsonen vetää kuntonyrkkeilyä Kuopiossa. Tällä viikolla harjoituksissa oli noin 60 harrastajaa, joista puolet oli naisia.

– Kuntonyrkkeily on monipuolinen laji, joten varmaan sen vuoksi naiset pitävät siitä. Meillä naiset ja miehet harjoittelevat sekaisin, joten se voi olla perheen tai pariskunnan yhteinen harrastus.

Houtsonen odottaa olympiakultaa

Nyrkkeilijä Mira Potkosen voitto hallitsevasta olympiavoittajasta Katie Taylorista ei tullut yllätyksenä uranuurtaja Lea Houtsoselle.

– Tiesin, että Mira on erittäin tekninen, taitava ja määrätietoinen nyrkkeilijä. Hänellä oli jo useampi ottelu takana Tayloria vastaan, sanoo kuopiolainen Houtsonen.

Houtsonen ei usko, että Potkosen ottelussa saama silmävaurio hidastaa mitalijahtia.

– Mira Potkonen on niin päättäväinen, että hän tuo meille kultaisen mitalin, Houtsonen sanoo.

Lue seuraavaksi