Heinolan Myllyojalla lapset aloittivat taas koulunsa parakeissa – uuden koulun paikalla temmeltävät liito-oravat

Heinolassa kolmannes tuhannesta alakoululaisesta aloitti kouluvuotensa väistötiloissa. Lukiolaiset muuttavat väliaikaistiloihin syyslomalla, ja uuden rakennuksen paikkaa pohditaan.

Urheilutilojen toiminta
Myllyojan koulu Heinola
Juha-Petri Koponen / Yle

Myllyojan koululla parakit ovat käytössä jo kolmatta vuotta peräkkäin. Parakkirakennukset on sijoitettu vanhan, puretun koulun pihapiiriin.

Neljännen luokan oppilas Valtteri Varis ei näe parakkikoulussa muuta huonoa kuin kunnollisten liikuntatilojen puuttumisen.

Koululaiset matkaavat SPR:ltä vuokrattuihin liikuntatiloihin kilometrin päähän. Järjestely on neljäsluokkalaisen mielestä hankala.

– Koulu alkoi muuten ihan mukavasti aamulla. Pelasimme sählyä pihalla.

Luokkakaveri Jade Gråman kaipaa hänkin kunnollisia liikuntatiloja ja toivoo, että koulua voitaisiin käydä väljemmissä tiloissa.

– Isommat tilat olisivat mukavat. Liikuntasaliin on nyt matkaa, mutta toisaalta onhan sekin liikuntaa, kun sinne asti kävelee tai pyöräilee, hän pohtii.

KHO:n päätöstä odotetaan

130 oppilaan parakkikoulussa luokkatilat toimivat myös varasto- ja säilytystiloina, juhlasalia ei ole ja ryhmätöiden järjestelyt tuotavat päänvaivaa.

Uuden opetussuunnitelman toteuttamiseen parhaalla mahdollisella tavalla seinät eivät taivu.

– Käytävätila ja oma luokka eivät riitä, kun pitäisi esimerkiksi tehdä ryhmätöitä, projekteja tai yli luokka-asteiden ulottuvaa yhteistyötä, kertoo luokanopettaja Hannele Hiltunen.

Myllyojan uuden koulun rakentaminen Sinilähteen Aholantien tontille on nyt korkeimman hallinto-oikeuden käsissä.

Aikamoinen myllerrys on käynnissä.

Koulutusjohtaja Johannes Rinkinen

Prosessi koulun suunnittelusta rakentamiseen kestäisi Heinolan koulutusjohtaja Johannes Rinkisen mukaan parhaassa tapauksessa kaksi vuotta.

– Odotamme nyt oikeuden päätöstä siitä, kuinka merkittävä paikka liito-oravien elinympäristönä on. Sen jälkeen pääsemme etenemään. Uuden koulun sijaintia on selvitetty ja tulevien vuosien kannalta nykyinen paikka on liian etelässä.

Poikkeusjärjestelyjä Heinolassa on meneillään myös 180 oppilaan Seminaarin koulussa. Lukiollekin haetaan uutta paikkaa.

– Aikamoinen myllerrys on käynnissä, Rinkinen toteaa.