Puolustusvoimien hätä talvisodassa näkyy yhä Suomi-konepistoolin kyljessä

Talvisodan alla suunniteltua Suomi-konepistoolia valmistettiin reilu 80 000 kappaletta. Kummastusta herättävät aseet, joiden sarjanumero on yli 100 000. Kyseessä ei ole väärennös tai väärinkäsitys, vaan kaiku Puolustusvoimien hädästä.

Suomi-konepistooli
Mies suomalaisessa sotilaspuvussa konepistoolin kanssa.
SA-kuva

Kajaanilaisessa Ase- ja varusmuseossa (siirryt toiseen palveluun) on oma vitriini Aimo J. Lahden suunnittelemalle Suomi-konepistoolille (siirryt toiseen palveluun). Vitriinissä on lähes kaikki legendaarisesta konepistoolista valmistetut versiot.

Vaikka virallisesti versioita on neljä, löytyy niitä Pasi Kilpeläisen pyörittämästä museosta huomattavasti enemmän. Mukana on kehitysversioita muun muassa suujarrullisesta aseesta, jossa on alkuperäinen viistetty piippu.

– Versiomäärä menee jonkun verran yli 10, jos mukaan otetaan ruotsalaiset, tanskalaiset ja sveitsiläiset lisenssiversiot. Valitettavasti sveitsiläinen itseltä puuttuu, ainakin vielä.

Suomi-konepistooleja museossa.
Kuvassa Suomi-konepistooleja. Alimmaisena kuvassa Puolustusvoimien asevarikon osista kasaama ase, jonka sarjanumero on 100222. Niko Mannonen / Yle

Virtriinistä löytyvät myös erittäin vähän valmistetut korsu- ja tankkiversiot, joissa aseen perä oli lyhennetty pistoolimalliseksi.

– Tankkimalli oli varustettu niin sanotulla panssarivaunukalotilla: aseen piippu saatiin pienestä reiästä ulos, ja kalotti sulki aukon. Tähtääminen oli tietenkin mitä sattuu, mutta jos liikettä havaittiin, päästettiin sarjoja, sanoo Kilpeläinen.

Puolustusvoimat pelkäsi, että aseita ei valmistu tarpeeksi

Suomi-konepistoolia valmistettiin vuosien 1931 ja 1953 välisenä aikana Keski-Suomessa Tikkakosken asetehtaalla.

– Kirjatietojen mukaan 81 500 on suurin sarjanumero, joka on 1950-luvun alkuun Tikkakoskella tehty, sanoo Kilpeläinen.

Kilpeläisellä on vitriinissä Suomi-konepistooli, jonka sarjanumero on 100 222. Kilpeläinen kertoo tarkkasilmäisten aseharrastajien kysyvän asiasta säännöllisesti.

Suomi-konepistoolin sarjanumero
Niko Mannonen / Yle

Suomi-konepistooleita valmistui ennen talvisotaa Puolustusvoimille noin 4 000 kappaletta. Sodan alettua valmistusvauhtia luonnollisesti kiristettiin ja niitä tehtiin 1 000 kappaleen kuukausivauhtia.

– Puolustusvoimat oli huolissaan, että ehtiikö Tikkakoski tehdä aseita tarpeeksi. Silloin Puolustusvoimat ryhtyi kasaamaan varikkotyönä Tikkakosken osista Suomi-konepistooleita. Siinä lähtökohta oli, etteivät Tikkakosken ja asevarikon kasaamien aseiden sarjanumerot kohtaisi missään vaiheessa. Siksi asevarikon kasaamien aseiden sarjanumero alkaa numerosta 100 000.

Tarkkaa tietoa asevarikolla tehtyjen aseiden määrästä Kilpeläinen ei ole löytänyt.

– Talvisotavuosina 1939–1940 Tikkakoskelta tuli armeijalle Suomi-konepistooleja paitsi kokonaisina aseina myös osasarjan nimellä 600 kappaletta. Se voi olla valistunut arvaus, että niistä nämä on kasattu, sanoo Kilpeläinen.

EDIT 17.8.2016 klo 10:54: Korjattu kuvatekstiä. Kuvassa, jossa on useita konepistooleja, alimmaisena on asevarikon osista kokoama ase, ei tanskalainen lisenssillä valmistettu ase.