Taideapteekki tarjoaa kulttuurilääkkettä ikäihmisille

Taideapteekki ei tarkoita lääkekauppaa täynnä värikkäitä pillereitä. Sen sijaan se tarkoittaa päiväkeskusten asiakkaita ilahduttavia kulttuuritempauksia.

Kerhotilat
Iana Vulpe piirtää mallina toimivaa Tapani Paleniusta paperille Säynätsalon päiväkeskuksessa.
Tapani Palenius on mallina kun taidegraafikko Iana Vulpe piirtää hänestä muotokuvaa. Marika Matalamäki / Yle

Kaupunki hemmottelee Jyväskylässä ikäihmisiä poikkeuksellisen runsaalla kulttuuritarjonnalla. Päiväkeskusten asiakkaita ilahduttava Taideapteekki on toiminut jo seitsemän vuoden ajan. Myös nuorempi ikäpolvi on tervetullut Taideapteekin tilaisuuksiin.

– Täällä on tanssia ja kuvataidetta ja erilaisia työpajoja ja paljon musiikkia, että tavallaan jokaiselle jotain ja hyvin erilaisia ohjelmanumeroita. Ne eivät ole pelkästään ikäihmisille vaan nuoremmatkin voivat tulla katsomaan. Olemmekin hakeneet sukupolvien kohtaamisia näihin päiväkeskuksiin, kertoo kulttuurituottaja Terho Valkonen Jyväskylän kaupungilta.

Muotokuvilla syyskauteen

Taideapteekin syyskausi käynnistyi tänään Jyväskylän Säynätsalossa muotokuvan piirtämisellä. Tapani Palenius istuu mallina.

– Minusta ei ole ennen piirretty muotokuvaa, pikkuisen jännitää. Se nähdään, tuleeko kuvista näköinen, Palenius miettii mallin paikalta.

Ei aina sitä perinteistä, mitä ajatellaan ikäihmisten ohjelmalla.

kulttuurituottaja Terho Valkonen

Palenius on käynyt kuusi vuotta päiväkeskuksessa, viisi kertaa viikossa. Tavallisina päivinä aamusta voimistellaan ja iltapäivällä on muuta ohjelmaa. Viime vuosien taideapteekkitoiminnasta on löytynyt suosikit.

– Musiikkitapaukset ovat olleet hyviä, hyviä esiintyjiä, Palenius toteaa.

Taideapteekin muotokuvan piirtämistä johti taidegraafikko Iana Vulpe, joka piirsi päiväkeskuksen asiakkaista muotokuvia. Piirtäminen voi olla terapeuttista.

– Se on silmän ja käden harjoitusta. Terapeuttista ja kaunista, se varmaan parantaa, miettii taidegraafikko Iana Vulpe Tapani Paleniusta piirtäessään.

Vaihtelua arkeen

Taideapteekki tuotetaan kaupungin kulttuuripalveluiden ja vanhuspalveluiden yhteistyönä. Tilaisuudet ovat esteettömiä ja niihin on vapaapääsy. Tapahtumat ovat rytmiltään ja vauhdikkuudeltaan erilaisia: rauhallisia kuin piirtotuokiot, osa taas räväkämpiä musiikin säestämänä, tanssiin houkutellen.

– Musiikkinumerot ovat ehdottomasti suosituimpia, mutta olemme myös pyrkineet haastamaan. Ollaan tuotu muuta kuin tavallista humppaa. Ei aina sitä perinteistä, mitä ajatellaan ikäihmisten ohjelmalla, kertoo kulttuurituottaja Valkonen.

_Haastattelut teki Titta Puurunen. _