1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulujen ruokalistaa uudistettiin lasten mieltymysten mukaan – "Kokoa oma hampurilaisesi"

Lappeenrannassa ja Imatralla koululaiset saavat nauttia poikkeuksellisesta ruokalistasta. Oppilas voi itse valita aasialaiseen keittoonsa sopivan määrän eri aineksia, kuten nuudeleita ja kasviksia. Uuden listan tavoitteena on lisätä kasvisten kulutusta kouluissa.

ruokalistat
Oppilaat ottavat ruokaa.
Minna Heikura / Yle

Kouluruokalista on laitettu Etelä-Karjalassa kokonaan uusiksi. Lappeenrannan ja Imatran kouluissa lista sisältää tee-se-itse-ruokalajeja, kuten hampurilaisia ja aasialaista keittoa. Lista myös vaihtuu nyt kolme kertaa lukuvuodessa. Ennen listan runko vaihtui kaksi kertaa vuodessa.

Ruoka-annoksen selkeyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Ruokapalvelujohtaja Elina Särmälän mukaan lapsia ei kiinnosta tunnistamattomaksi sekoitettu ruoka.

Muutos on tehty, jotta lapset näkevät, mistä ruoka muodostuu.

Elina Särmälä

– Muutos on tehty, jotta lapset näkevät, mistä ruoka muodostuu. He voivat valita selkeistä komponenteista. Toiveemme on, että sen myötä kouluissa opitaan syömään enemmän kasviksia, Särmälä toteaa.

Malliesimerkki uudesta "komponenttiruoasta" on aasialainen broilerikeitto. Keiton ainekset ovat liemi, nuudelit, kasvikset sekä broilerisuikaleet. Oppilas saa latoa näistä lautaselleen mieluisan annoksen.

– Itse koottavia hampurilaisia on muuallakin, mitä olen nopeasti muiden alueiden ruokalistoja katsonut. En ole kuitenkaan nähnyt missään muualla samanlaista aasialaista keittoa, Särmälä kertoo.

Sesonki määrää

Uutta listaa suunnitellut Särmälä korostaa, että listalla seurataan entistä tarkemmin vallitsevaa sesonkia.

Toivomme, että erikoisempia ruokalajeja käytäisiin läpi kouluissa.

Elina Särmälä

– Tällä hetkellä on tuoreiden vihannesten, hedelmien ja marjojen aika. Se näkyy listalla, Särmälä kertoo.

Lapsille halutaan tarjota enemmän kasvisruokaa sekä uusia makukokemuksia, joten ruokalistaa uudistettiin entistä globaalimpaan suuntaan. Koululaisille tarjotaan nyt esimerkiksi kasviscurrya sekä couscousta.

– Kouluihin on lähetetty etukäteen tietoa ruoista. Toivomme, että erikoisempia ruokalajeja käytäisiin läpi kouluissa. Näin varsinkin pienemmät lapset uskaltaisivat maistaa rohkeammin, Särmälä sanoo.

Lue seuraavaksi