1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lämpenemisestä kärsivä koralli kuvattiin videolle – paisuu ja häätää levää

Korallit elävät symbioosissa levän kanssa, mutta karkottavat sen, kun meriveden lämpötila kasvaa liian korkeaksi. Korallit alkavat samalla vaalentua, mikä voi ennakoida niiden kuolemaa.

Ulkomaat
Uutisvideot: Lämpenemisestä kärsivä koralli kuvattiin videolle
Uutisvideot: Lämpenemisestä kärsivä koralli kuvattiin videolle

Australialaistutkijat ovat julkaisseet internetissä videon, jossa näkyy, miten koralli reagoi veden lämpenemiseen elinympäristössään.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama meriveden lämpeneminen on tuhoisaa koralleille. Lämpeneminen aiheuttaa korallien vaalentumista, mikä voi ennakoida niiden tuhoutumista.

Queenslandin University of Technologyn tutkijat simuloivat meren lämpötilan nousua akvaariossa, jossa korallia pidettiin kahdeksan päivää. Akvaarion veden lämpötila nostettiin 26:sta 32 asteeseen 12 tunnin kuluessa.

Symbioosi särkyy

Videolla näkyy, miten korallien vaalenemisprosessi etenee. Lämpeneminen rikkoo korallien ja levien symbioosin.

Koralli reagoivat liian korkeaan lämpötilaan karkottamalla levää suuaukkonsa kautta. Samalla poistuu väriainetta. Koralli vääntelehtii ja paisuu jopa yli kolminkertaisiksi.

Symbioosissa levä tuottaa korallille ravinteita yhteyttämisen kautta. Levä puolestaan saa isännältään suojaa ja yhteyttämiseen tarvittavia ravinteita.

– Jos levä poistetaan isännästä eikä sitä palaa nopeasti, koralli voi kuolla, sanoo tutkija Brett Lewis.

Korallien tuhoutuminen uhka myös muulle meren elämälle

Arviolta 60 prosenttia Australian Suuren valliriutan koralleista kärsii vaalenemisesta. Toukokuussa julkaistun tutkimuksen mukaan ainakin kolmannes riutan pohjois- ja keskiosien koralleista on kuollut tai kuolemassa.

Korallien tuhoutumisella olisi vakavia seurauksia myös muulle meren elämälle, sillä koralliriutat ovat tärkeä elinympäristö muun muassa monille kalalajeille.

Lue seuraavaksi