Yksi Britannian tunnetuimmista muslimisaarnaajista vankilaan Isisin tukemisesta

Terroristijärjestö Isisin tukemisesta tuomion saanut Anjem Choudary on muun muassa ylistänyt syyskuun 11. terrori-iskujen tekijöitä. Radikaalia muslimisaarnaajaa odottaa jopa 10 vuoden vankeus.

Ulkomaat
Muslimisaarnaaja Anjem Choudary vuonna 2012.
Muslimisaarnaaja Anjem Choudary vuonna 2012.EPA / Facundo Arrizabalaga

Radikaali muslimisaarnaaja Anjem Choudary on saanut tuomion terroristijärjestö Isisin tukemisesta.

Choudary, 49, on islamistisen al-Muhajiroun-ryhmän johtohahmoja sekä Islam4UK järjestön entinen johtaja. Molemmat järjestöt on Britanniassa kielletty.

Choudary tunnetaan (siirryt toiseen palveluun) muun muassa Youtubeen ladatuista, Isisiä tukevista puheistaan. Syyttäjän mukaan useat terrorismirikoksista tunnetut ihmiset ovat osallistuneet Choudaryn pitämille luennoille tai kuunnelleet hänen puheitaan internetissä.

Britannian keskusrikostuomioistuimessa Old Baileyssä Lontoossa tuomitun Choudaryn, ja hänen kanssaan tuomitun Mohammed Rahmanin, oikeudenkäynti ratkesi jo heinäkuussa. Tuomio ja yksityiskohtia oikeudenkäynnistä julkistettiin kuitenkin lakisyistä vasta nyt.

Syyllisyytensä kieltäneiden miesten mukaan tuomion motiivi on poliittinen. Molempia odottaa jopa 10 vuoden vankeusrangaistus. Lopullinen tuomio langetetaan syyskuun alussa.

Syytettynä ensimmäistä kertaa

Choudary on muun muassa ylistänyt Yhdysvaltoihin 11. syyskuuta terrori-iskut toteuttaneita miehiä ja sanonut haluavansa muuttaa Buckinghamin palatsin moskeijaksi. Radikaaleista puheistaan tunnettua Choudarya syytettiin terrorismirikoksista nyt ensimmäistä kertaa.

Choudary vieraili Suomessa keväällä 2013. Brittilehti The Sun kirjoitti tuolloin Choudaryn ennustaneen, että vielä jonakin päivänä Suomen eduskunnan yllä liehuu islamin lippu.

– Elämme globaalissa maailmassa eikä ole epäilystäkään, etteivätkö muslimit jotka seuraavat mitä tapahtuu Syyriassa ja Irakissa, tai jotka haluavat tietää enemmän sharia-laista, törmää meihin jossain vaiheessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kannustamme ihmisiä terrorismiin, Choudary kommentoi uutistoimisto Reutersille vuonna 2014.

Lähteet: Reuters, AP, AFP