Tällainen on ministeriksi nouseva Pirkko Mattila – nauttii suunnistuksesta ja kokkaamisesta puolison kanssa

Kolmen aikuisen pojan äiti nauttii rauhallisista hetkistä kotona. Hän on myös innokas suunnistaja. Tuleva sosiaali- ja terveysministeri ei sen sijaan pidä riitaisasta ilmapiiristä ja toisten ohi puhumisesta.

Kotimaa
Perussuomalaisten tiedotustilaisuus ministerivaihdoksesta. Kuvassa Pirkko Mattila.
Pirkko Mattila perussuomalaisesten tiedotustilaisuudessa tiistaina 16. elokuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Ensi viikolla sosiaali- ja terveysministeriksi nouseva Pirkko Mattila on perussuomalaisten toisen kauden kansanedustaja ja eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Muhokselta.

Mattila kertoo saaneensa tietää ministerin pestistä viikko sitten. Puhelu puolueen puheenjohtajalta Timo Soinilta tuli yllätyksenä.

– Tällaisessa tehtävässä aina vastuu myös painaa. Se ei ole helppo rasti. Kun tässä pyörässä ollaan, niin se on vain niin, että ei siitä oikein kieltäydytäkään, kun se sitten tulee, Mattila pohtii tunnelmiaan Ylen haastattelussa.

Nauttii tavallisista asioista

52-vuotias Mattila on innokas suunnistaja. Hän osallistui tänä vuonna muun muassa Jukolan viestiin eduskunnan urheilukerhon joukkueessa.

Ihminen ei pysy kunnossa, jos ei kuntoile.

Pirkko Mattila

Mattila kertoo kotisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) harrastavansa myös sukututkimusta ja erävaelluksia. Hän kertoo myös osaavansa viittomakieltä, koska hänen äitinsä oli syntymäkuuro.

Mattilalla on kolme aikuista poikaa, joista viimeinenkin on pian muuttamassa pois kotoa. Miehensä kanssa Mattila on ollut naimisissa 27 vuotta. Mattila kertoo pitävänsä tavallisista asioista ja perhe-elämästä.

– Puolison kanssa kokkaaminen ja rauhalliset hetket kotona, Mattila kuvailee Ylelle.

Hän kertoo nauttivansa myös kuntoilusta.

– Se on tärkeätä ihan lääkkeenä. Ihminen ei pysy kunnossa, jos ei kuntoile.

Mattila ei sen sijaan pidä toisten ohi puhumisesta. Asiat pitäisi hänen mielestään käydä läpi kasvotusten.

– Ymmärrän toki, että politiikassa on erilaisia mielipiteitä ja niitä joskus esitetään kärjistetystikin. En pidä riitaisasta ilmapiiristä.

Haluaa toteuttaa hallitusohjelmaa

Tulevassa sosiaali- ja terveysministerin työssä Mattila pitää haasteellisimpana "liikkuvaan junaan hyppäämistä".

– Siellä on suuri määrä isoja työtehtäviä eikä vähäisimpänä sote- ja maakuntauudistus.

Mitä Mattila haluaa erityisesti saada aikaan ministerin pestinsä aikana?

– Se on hallitusohjelman toteuttaminen. Se on laadittu ajatellen, että se on Suomelle hyvä, ja että sillä saadaan asioita edistettyä, mitkä palvelevat Suomen kansaa ja kansantaloutta.

Liittyi perussuomalaisiin ennen jytkyä

Mattilalla on kolme tutkintoa: hän on sairaanhoitaja, opettaja ja kulttuurimaantieteen maisteri. Politiikkaan hän päätyi kuntapolitiikan kautta.

Pikemminkin koen, että olen ollut sen jytkyn tekijä.

Pirkko Mattila

– Se vaan lähti nousuun se ura sitä kautta politiikassa. Olen liittynyt puolueeseen, kun kannatus oli 1,7 prosenttia, eli en ole ainakaan mihinkään voittajakelkkaan ollut hyppäämässä, enkä minkään jytkyn aallonharjalla. Pikemminkin koen, että olen ollut sen jytkyn tekijä.

Mattila valittiin ensimmäistä kertaa eduskuntaan vuonna 2011. Viime vaaleissa hän keräsi Oulun vaalipiiristä 6 570 ääntä.

Ylen vaalikoneessa 2015 (siirryt toiseen palveluun) Mattila lupasi muun muassa tehdä työtä pohjoismaisen hyvinvointimallin puolesta ja vastustaa EU-byrokratiaa. Hänen mielestään "oikeudenmukainen sosiaali- ja terveyspolitiikka on turvattava kaikissa ihmisen elämänvaiheissa".

"Julkisista palveluista ei saa tehdä bisnestä, jossa voitot karkaavat veroparatiiseihin", Mattila sanoi vaalilupauksessaan.

Mattila kertoi vaalikoneessa myös vastustavansa kauppojen aukioloaikojen vapauttamista, sukupuolineutraalia avioliittoa ja periaatepäätöstä uuden ydinvoimalayksikön rakentamiseksi. Perustulokokeilua ja työntekijälle lailla turvattavaa minimityöaikaa Mattila sen sijaan sanoi kannattavansa.