Viralta pantu presidentti Rousseff haluaa Brasiliaan uudet vaalit

Brasilian hyllytetty presidentti Dilma Rousseff haluaa maahan ennenaikaiset vaalit, jotta taantumaan vajonnut maa voisi yhdistyä.

Brasilian senaatti on juuri äänestänyt Dilma Rousseffin viraltapanon puolesta. Taustalla työväenpuolueen edellinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva. Kuva: Antonio Lacerda / EPA

Virkarikoksista syyttetty Dilma Rousseff on tehnyt viime hetken yrityksen välttää virkarikostuomio. Hän luki tiistaina lainsäätäjille ja Brasilian kansalle kirjeensä, jossa hän ilmaisi halunsa jäädä valtaan.

Jos Rousseff välttäisi tuomion ja jäisi valtaan, hän antaisi Brasilian kansan päättää, haluaako se ennenaikaiset presidentivaalit. Käytännössä kansa päättäisi kansanäänestyksessä presidentinvaalien järjestämisestä.

Rousseffin mielestä meneillään oleva syyteprosessi on verrattavissa vallankaappaukseen.

– Olen hyväksynyt kritiikin nöyränä ja päättäväisenä, jotta voimme rakentaa tietä eteenpäin, Rousseff sanoi. – Demokratian vahvistumiseksi senaatin on välttämätöntä lopettaa syyteprosessi kiistämättömien todisteiden valossa.

Rousseffin mukaan Brasilia tarvitsee myös rankkaa vaaliuudistusta, sillä monet kansalaiset pitävät vallitsevaa vaalikäytäntöä mätänä.

Rousseff myönsi  tehneensä presidenttinä ollessaan virheitä, mutta ei pidä niitä virkarikossyytteiden arvoisina.

– Olen syytön, hän totesi jälleen.

Toukokuusta asti hyllytettynä ollutta Dilma Rousseffia vastaan alkaa oikeudenkäynti 25. elokuuta. Sen jälkeen senaatti äänestää tuomiosta eli siitä, voiko Rousseff jatkaa enää virassaan. Brasilian presidentin virkaa hoitaa entinen varapresidentti Michel Temer.

Virkarikosjutussa on kyse kirjanpitokäytännöstä, joka on syytteen kannattajien mukaan ollut laiton. Rousseffin mukaan käytäntö on ollut yleinen edellistenkin hallintojen aikana.