Burkinikielto laajenee Ranskassa – pääministeriltä tukea

Musliminaisten peittävän uima-asun, burkinin, käyttäminen yleisillä uimarannoilla halutaan kieltää laajemminkin Ranskan rantakohteissa. Pääministeri Manuel Valls ymmärtää kiellon asettaneita pormestareita.

Burkini on musliminaisten peittävä uima-asu, johon kuuluu hupullinen tunika ja pitkät housut. Kuva: EPA/Rob Voss

Viime viikolla Etelä-Ranskan, Cannesin pormestari kielsi kaupungin rannoilta musliminaisten burkiniuimapuvun. Tiistai-iltana kielto on laajenemassa kolmeen uuteen rantakohteeseen.

Lounais-Ranskassa sijaitsevan rantakaupungin Leucaten pormestari on allekirjoittanut määräyksen, jonka mukaan syyskuun alusta alkaen burkinin käyttö on kielletty alueen julkisilla rannoilla.

Samanlainen määräys on annettu tai se annetaan lähipäivinä myös pohjoisranskalaisissa Oye-Plagessa ja Le Touquet'ssa.

Aiemmin Korsikalla sijaitseva Sisco, Etelä-Ranskan Cannes sekä läheinen Villeneuve-Loubet ovat ilmoittaneet kieltäneensä burkinit ranta-alueiltaan.

Burkinien kieltämistä on perusteltu muun muassa sillä, että ne ovat hyvän tavan ja sekularismin vastaisia. Kiellon taustalla väitetään olevan myös hygieniasyyt.

– Uimista ”täysin" pukeutuneena on mahdotonta hyväksyä hygienisistä syistä, sanoi taannoin Villeneuve-Loubetin pormestari Lionnel Luca.

Musliminaisille suunnatuissa uima-asuissa on tyypillisesti pitkähihainen, hiukset peittävä tunika, jonka alle puetaan tiukahkot housut.

Pääministeri tukee burkinien kieltämistä

Ranskan pääministeri Manuel Valls on kertonut tukevansa musliminaisten burkineita koskevaa kieltoa.

Valls sanoo paikallislehti La Provencen haastattelussa, etteivät kokonaan peittävät uimapuvut ole sopivia Ranskan ja tasavallan arvojen kanssa. Hän sanoo tukevansa pormestareiden päätöksiä, jos ne vaikuttavat myönteisesti yleiseen hyvinvointiin.

– Nykyisessä jännittyneessä ilmapiirissä ymmärrän pormestareita, jotka pyrkivät estämään yleiseen järjestykseen vaikuttavia häiriötekijöitä, Valls sanoi.

Pääministerin mielestä uskonnolliset symbolit eivät kuulu uimarannoille tai muillekaan julkisille alueille.

– Burkini ei ole uudenlainen uima-asu tai muotia. Se on politiikan ilmaisemista, joka perustuu merkittävästi naisten orjuuttamiseen, pääministeri Valls sanoi haastattelussa.

Hän ei kuitenkaan näe ratkaisuna burkinikiellon laajentamista koko maahan.