Yle valvoi: Louisianan tulvat, Haitin zikavirus ja Ranskan burkakielto

Yhdysvalloissa kärsitään sekä tulvista että metsäpaloista, Haitissa on varmistettu ensimmäinen zikavirukseen yhteydessä oleva pienipäisyys ja Ranskassa burkinin kielto uimarannoilla laajenee.

Rannikkovartiosto evakuoimassa tulvan uhreja. Kuva: Brandon Giles / EPA

Louisianassa Yhdysvalloissa kymmenet tuhannet ihmiset odottavat yhä hätäapua tulvien keskellä. Perjantaina alkaneet sateet ovat vaatineet tähän mennessä 11 kuolonuhria. Vaikka sateiden kerrotaan hellittävän osalla tulva-aluetta ja osa ihmisistä on päässyt palaamaan koteihinsa, toisaalla vesi yhä nousee.

Toisaalla Yhdysvalloissa, Pohjois-Kaliforniassa,  82 000 ihmistä on määrätty evakuoitavaksi palojen tieltä. Kahden tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta sijaitsevaa paloa on myös osin saatu hallittua, ja osa aiemmin evakuoiduista on päässyt myös palaamaan koteihinsa.    

Haitissa on varmistettu ensimmäinen zikaviruksesta johtuva pienipäisyys, eli mikrokefalia-tapaus. Haitissa on maaliskuun jälkeen syntynyt toistakymmentä lasta, joilla on todettu mikrokefalia. Nyt viranomaiset ovat kuitenkin varmistaneet ensimmäisen kerran yhteyden virukseen.

Ranskanssa laajennetaan musliminaisten burka-asun käyttökieltoa. Kielto koskee tällä kertaa uima-asua eli burkinia, jonka käyttö yleisillä uimarannoilla useissa Ranskan rantakohteissa on päätetty estää. Käyttökieltoa on perusteltu sekä maallisten tapojen vastaisuudella että hygieniasyillä.