1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lomakylät

Pellon Ritavaaran uusi lomakylä täyttyy heti jouluksi

Pellossa Ritavaaran lomakylä valmistuu jouluksi ja täyttyy heti asiakkaista. Myös kevät näyttää vilkkaalta, sanoo yrittäjä Antti-Pekka Palokangas Westribe Oy:stä. Suurin osa asiakkaista tulee Keski-Euroopasta.

120-paikkainen ravintola on näyttävä hirsirakennus Ritavaarassa. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Palokankaan yritys satsaa hankkeeseen noin kolme miljoonaa euroa. Ritavaarassa perustukset on valettu viidelletoista paritalolle, joista osa on jo katon alla. Myös 120-paikkainen hirsiravintola pääsee pian suojaan syyssateilta. Talot ovat paikallisen Pellopuun tuotantoa.

Westribe Oy satsaa hankkeeseen noin 3 miljoonaa euroa. Se on Pellossa suurin matkailuinvestointi moneen kymmeneen vuoteen ja on keskeinen osa kunnan käynnistämää Ritavaara -hanketta.

Westribe on ohjelmapalvelu- ja majoitustoimintaa harjoittava yritys, joka on tähän saakka operoinut Aavasaksalla ja Ruotsissa Svansteinissa.

– Niissä olemme lopettaneet ja nyt satsaamme pelkästään Pelloon.

Ritavaarassa yritys toimii markkinanimellä Valkea. Se johdattelee monenlaisiin mielikuviin; valkeisiin kesäöihin, talveen ja lumeen ja myös revontuliin, taivaanvalkeisiin. Nuotiotultakin valkeaksi puhutellaan.

– Ja onhan Valkeajärvikin tuossa vieressä, Palokangas viittaa.

Odotukset kääntyvät saksalaisiin

Ritavaaran lomakylä avataan jo jouluksi ja talo täyttyy heti. Yrityksen asiakkaista 95 prosenttia tulee Keski-Euroopasta; Saksasta, Ranskasta ja Hollannista.

Antti-Pekka Palokangas asettaa suuria odotuksia saksalaisiin. Lentoyhteydet Saksasta Lappiin ovat parantuneet.

– Asiakkaamme lentävät Rovaniemelle, Kittilään, Ouluun ja jopa Luulajasta heidät haetaan. Meillä on hyvät sopimukset liikennöitsijöiden kanssa, hän sanoo.

Palokangas sanoo tähtäävänsä pieniin ryhmiin.

– Majoitamme helposti 60 aikuista ja kevätlomien aikaan, jolloin lapsiperheitä liikkuu, voimme ottaa sisään 100 - 120 ihmistä.

Rakentamisessa ei ole vitkasteltu

Ritavaaran lomakylän rakentaminen on sujunut hyvällä vauhdilla. Työmaan päällikkö rovaniemeläinen Veijo Tuomi on tyytyväinen.

–  Eipä täällä ole vitkasteltu. Alkukesä on työskennelty seitsemänä päivänä viikossa ja kaksitoista tuntia päivässä. Nyt on tahti normalisoitunut, mutta töitä pitää tehdä vieläkin kiivaasti. Kaikissa taloissa ei ole vielä kattoa päällä, hän sanoo.

Kivisessä rinteessä kunnallistekniikan rakentaminen on ollut melkoinen haaste, mutta ammattimiehet ovat siitä kätevästi selvinneet.

– Kovan maan kanssa pärjää aina. Jängälle on paljon hankalampi rakentaa, Veijo Tuomi heittää.

– Meillä on ollut tuossa hiihtostadionilla välivarastossa 55 000 kuutiota kivitavaraa. Nyt syyskesällä se on hävitetty siitä pois.

Työmaan päällikkö Veijo Tuomi lupaa, että mökkikylä valmistuu jouluksi.