Saksan hallituksesta puolustetaan yhteistyötä Turkin Erdoğanin kanssa

Valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoo, että yhteistyötä Turkin kanssa on jatkettava Euroopan pakolaiskriisin takia. Saksassa oppositio on vaatinut tiukempaa linjaa Turkkia vastaan viime kuun vallankaappausyrityksen jälkeisten pidätysten takia.

Ulkomaat
Saksan valtiovarainministeri katsoo kohti kameraa oikea käsi ilmassa.
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble toukokuussa 2016. Kimimasa Mayama / EPA

Kristillisdemokraattiseta puoluetta edustava Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble torjuu Saksan opposition vaatimuksia, joiden mukaan yhteistyötä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa ei pitäisi jatkaa.

- En pidä ollenkaan siitä mitä Erdoğan tekee. Mutta olen eri mieltä kuin monet vihreät, sosialidemokraatit ja vasemmistolaiset siitä, että yhteistyö hänen kanssaan pitäisi keskeyttää, Schäuble sanoi vaalitilaisuudessa Rostockissa, Pohjois-Saksassa.

Schäublen mukaan yhteistyö Turkin kanssa on tärkeää, jotta Turkilta saadaan apua Euroopan pakolaiskriisin hoidossa. EU:n ja Turkin pakolaissopimuksen mukaan Turkin pitää pysäyttää muunmuassa Syyriasta ja Irakista lähteneiden siirtolaisten tulva Eurooppaan.

Saksan oppositio on perustellut vaatimustaan muun muassa puhdistuksilla ja pidätyksillä, jotka Turkin presidentti aloitti heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen.

"Turkilla on edessään pitkä ja vaikea tie"

Myös Saksan Eurooppa-ministeri Michael Roth on ottanut kantaa Turkin ja EU:n pakolaissopimukseen. Rothin mukaan Turkilla on edessään pitkä ja vaivalloinen tie, mikäli se haluaa saavuttaa pakolaissopimuksen lupaaman viisumivapauden EU-maihin.

- Turkin on täytettävä vaatimukset. Tällä hetkellä tilanne ei näytä hyvältä, Roth sanoi.

Sopimuksessa asetetaan Turkille peräti 72 ehtoa, joiden on täytyttävä ennen viisumivapauden toteutumista. Rothin mukaan useampi ehdoista on yhä auki, eikä ehtoja voida hänen mukaansa lieventää.

Myös Saksan Eurooppa-ministeri kuitenkin korosti, että yhteistyötä Turkin kanssa ei voida lopettaa.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu uhkasi maanantaina, että Turkki saattaa perääntyä lupauksestaan pysäyttää pakolaisvirta, ellei viisumivapaus EU:hin toteudu lokakuuhun mennessä.

Lähteet: Reuters