1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Lintujen syysmuutto etuajassa: "Sorsastus antaa lisävauhtia"

Päättyvä kesä on ollut linnuille melko hyvä. Ruokaa on riittänyt ja poikueet ovat kehittyneet hyvin, kerrotaan BirdLife Suomesta. Lintujen alkaneeseen syysmuuttoon laittaa vauhtia viikonvaihteessa käynnistyvä sorsastus.

Kuva: Asko Heikkinen

Lintujen syysmuutto on edennyt pari viikkoa etuajassa. Esimerkiksi öisin etelään lentävien pikkulintujen pääjoukot ovat jo lähteneet. Myös tiirat ja vanhat kahlaajat alkavat olla aika vähissä.

– Ne pääsivät ilmeisesti aloittamaan pesinnän etuajassa. Keväällä vältyttiin myös kylmiltä jaksoilta, joten poikasille riitti ruokaa ja ne kehittyivät hyvin, kertoo BirdLife Suomen lintuasiantuntija Antti J Lind.

Ruovikoissa yöpyy tuhansia pääskysiä

Tällä hetkellä hyviä paikkoja lintujen seuraamiseen ovat Lindin mukaan esimerkiksi rehevät lintujärvet.

– Niihin kertyy iltaisin etenkin pääskysiä. Ne tulevat ruovikoihin yöpymään. Hyville paikoille, esimerkiksi Kokemäenjoen suiston alueelle, voi illalla kertyä useita tuhansia pääskysiä.

Sorsastus ajaa ulkomerelle

Vauhtia syysmuuttoon laittaa osaltaan lauantaina alkava vesilintujen metsästys. Lintuasiantuntija Antti J Lindin mukaan ensimmäisten laukausten kajahtaessa jopa kymmenet tuhannet vesilinnut lähtevät kauas ulkomerelle.

– Kyse on eräänlaisesta pakomuutosta.  Suurin osa linnuista siirtyy ulkosaaristoon, missä ne pärjäävät varsinaiseen muuttoaikaan saakka.