1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Matti Apunen ja Marko Kulmala: Rakkaus on sitä, että asiat tuntuvat sujuvan

Kun kaksi tahoillaan kolmekymmentä vuotta naimissa ollutta miestä puhuu rakkaudesta, löytyy pohdittuja totuuksia, mutta myös paljon naurua.

Lemmenlukko sillan kaiteessa
Marko Kulmala ja Matti Apunen keskustelivat Mari SIltasen kanssa rakkaudesta, kuuntele haastattelu.

Tarina yhdestä oikeasta rakkaasta on Marko Kulmalan mukaan tilastollinen mahdottomuus. Maailmassa on seitsemän miljardia ihmistä, neljä miljardia heistä on naisia, aviokelpoisia noin kolme miljardia.

– Miten voi olla mahdollista, että ehdottoman ainoa oikea löytyy oman lapsuudenkodin lähistöltä tai opiskelupaikasta? On tilastollinen mahdottomuus, että ollaan vielä samaa kansalaisuutta, puhutaan samaa kieltä ja tunnetaan samat ihmiset. Ei se ole ainoa oikea, vaan siinä tehdään töitä, että löytyy riittävä oikeus, selittää Kulmala.

Matti Apusta naurattaa rakkauden tilastoksi vieminen, vaikka hän nyökkäileekin Kulmalan puheille. Molempien miesten mielestä rakkaus on suurimman osan ajasta sujuvaa arkea.

Pitkässä rakkaudessa tietää Apusen mukaan jo puolesta sanasta mitä toinen aikoo ja suunnittelee. Rakentuu yhteisiä tapoja. Kulmala taas ottaa esimerkiksi keskustelun vaimonsa kanssa. Aiheena oli tuleva syksy.

– Molemmilla oli samansuuntainen toive siitä, mikä olisi mainio syksy. Se olisi melkoisen tylsä. Se vaatii sitä, että täytyy syksyn alkaessa juurruttaa selkeät arkirutiinit, että saa tylsyyden esiin.

Marko Kulmala (vas.) ja Matti Apunen Tampereen Patosillalla, jonka kaiteessa on paljon rakkauslukkoja. Kuva: Mari Siltanen / Yle

Rakkaus on mukautumista ja sopeutumista

Rakastunut ihminen ei pysty tunteenpalossaan ajattelemaan kuin viiden minuutin päähän. Rakkaus sen sijaan on Apusen mukaan pitkäjänteisempää.

– Rakkaus on hidasta mukautumista ja sopeutumista. Ruvetaan ajattelemaan pidemmällä jänteellä. Kun on oltu 30 vuotta parisuhteessa, ajatellaan jo pitkien lainojen korkoa ja ostetaan goretex-pintaisia ulkoiluvaatteita, koska ne kestävät pidempään.

Tai kuten Apunen asian keväällä julkaistussa Rakkaus - mitä tapahtuu huomenna? –kirjassa ilmaisee:

"Rakkaudessa ei ole kyse syttymisestä vaan siitä, että takapihalla on asiallisesti koottu pino koivuklapeja, eikä pinon päälle vedetty pressu vuoda."

Apusen ja Kulmalan mukaan pitkässä rakkaudessa riidatkin alkavat naurattaa puolivälissä. Toisaalta riidat myös jalostuvat monipuolisiksi tutkimusmatkoiksi. Kriisit kasvattavat, mutta suurin osa ajasta on rakkaudessa Kulmalan mukaan ihan muuta.

– 90 prosenttia ajasta on sitä, että asiat tuntuvat sujuvan.

Kuuntele pääkuvan kautta aukeavasta haastattelusta tarkemmin mitä miehet sanovat riitelystä, ja rakkaudesta muutenkin.