"Pitkäkestoisia ja hankalia tilanteita" – Pohjanmaan elotulva on koetellut tuskastuttavan pitkään

Kaatosateiden aiheuttama poikkeuksellinen tulvatilanne Pohjanmaalla näyttää rauhoittuneen viime yön aikana. Vielä tiistai-iltana jouduttiin Mustasaaren Karkkimalassa kaivamaan yksi tie poikki, koska se patosi vettä alueen talojen pihoihin ja kellareihin.

Kotimaa
Vettä pihamalla
Rankkasateet nostivat veden asutuksen keskelle monin paikoin Pohjanmaalla.Yle

Sunnuntaina alkaneet runsaat sateet ovat saaneet Vaasan rannikon pienet joet tulvimaan. Monin paikoin rannikon joissa Teuvalta Vöyrille vesi nousi kellareihin ja katkoi teitä. Myös Kyrönjoen latvalla Kauhajoella uomat ovat tulvineet.

Päivystävä palomestari Ville Isomöttönen Pohjanmaan pelastuslaitokselta kertoo, että sunnuntai-illasta keskiviikkoaamuun tulvasta aiheutuneiden hälytysten ja tehtävien määrä on ollut kova.

– Kun alueen asukkaiden kanssa olen jutellut, niin he ovat kertoneet, että koskaan aikaisemmin ei tähän aikaan vuodesta vesi ole noussut näin korkealle.

Vesi makaa edelleen monin paikoin puimattomilla pelloilla ja talojen pihoissa. Ville Isomöttönen ymmärtää, että tilanne aiheuttaa hammastenkiristystä.

– Nämä ovat pitkäkestoisia ja hankalia tilanteita, mutta pikkuhiljaa tilanne menee eteenpäin ja alkaa helpottaa.

Vielä tiistai-iltana Pohjanmaan pelastuslaitoksella oli kymmenkunta tulviin liittyvää tehtävää. Mustasaaressa Karkkimalassa jouduttiin kaivamaan tie auki ja sulkemaan se liikenteeltä, jotta vesi pääsi liikkeelle talojen pihoista ja kellareista.

– Tie tukki veden liikkumisen. Kun vesi ei päässyt liikkeelle, se oli rakennusten kellareissa ja pihoissa ja kiviljalat kastuivat paikoin, kertoo Isomöttönen.

Tulvakeskuksen mukaan vielä eilen veden pinta jatkoi nousuaan Kyrönjoen Skatilassa. Samoin Lapuanjoen virtaamat olivat vielä hienoisessa nousussa.

Viime yön aikana tilanne näyttää pelastuslaitoksen mukaan rauhoittuneen eikä uusia sadevaroituksia ole Pohjanmaalle annettu.