Fennovoima vakuuttaa: Säteilyturvakeskuksen huomiot otetaan vakavasti

Ydinvoimayhtiö Fennovoima kertoo ottavansa vakavasti Säteilyturvakeskuksen huomiot yhtiön turvallisuuskulttuurista. Selvityksen mukaan turvallisuus ei ole aina etusijalla yhtiön toiminnassa.

Kotimaa
Fennovoiman ydinvoimalatyömaa Pyhäjoella.
Fennovoima

Ydinvoimayhtiö Fennovoima vakuuttaa, että yhtiön turvallisuuskulttuuritarkastuksessa ilmenneet ongelmat otetaan vakavasti. Fennovoiman turvallisuuskulttuuri nousi keskusteluun, kun Yle sai haltuunsa yhtiöön tehdyn turvallisuuskulttuuritarkastuksen pöytäkirjan.

Viestintäjohtaja Maira Kettunen sanoo, että turvallisuuskulttuuria ja johtamisjärjestelmiä kehitetään yhtiössä entisestään, ja kaikki Säteilyturvakeskukselta tulleet palautteet huomioidaan painokkaasti.

Kaikki STUKin palautteet saavat erityishuomion.

Maira Kettunen

– Kehittäisimme näitä asioita joka tapauksessa, mutta tietenkin kaikki STUKin palautteet saavat erityishuomion. Pyydettyihin selvityksiin olemme vastanneet, ja pyydetyt kehitystoimenpiteet on joko toteutettu tai käynnistetty, Kettunen sanoo.

Kyselyn mukaan henkilöstöä painostettu

Tarkastuksen yhtiöön teki Säteilyturvakeskus, ja osana sitä toteutettiin henkilöstökysely. Siitä kävi ilmi esimerkiksi että turvallisuushuolia esiin tuovia asiantuntijoita olisi painostettu tai jopa savustettu ulos talosta.

Esille nousi myös väitteitä, joiden mukaan aikataulupaineet näyttävät vaikuttavan Fennovoiman johdon toimintaan enemmän kuin turvallisuusnäkökohdat.

Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen ei allekirjoita, että yhtiössä painostettaisiin työntekijöitä.

– Muutama henkilö on todennut tällaista STUKin toteuttamissa haastatteluissa. Ei meillä painosteta työntekijöitä tai toimita muutenkaan epäasiallisesti. Eri mieltä asioista voidaan toki olla, mutta näinhän on kaikkialla. Viimeisen vuoden aikana työhyvinvointikyselyjen tulokset ovat näyttäneet parempia tuloksia kaikilla mittareilla. Paljon on tehty, Kettunen kertoo.

Ei meillä painosteta työntekijöitä tai toimita muutenkaan epäasiallisesti. Eri mieltä asioista voidaan toki olla, mutta näinhän on kaikkialla.

Maira Kettunen

STUKin mukaan turvallisuus ei etusijalla

Säteilyturvakeskuksen apulaisjohtaja Tapani Virolainen totesi Ylen A-Studion haastattelussa turvallisuuskulttuuritarkastuksen ilmentäneen, ettei turvallisuutta asetettu Fennovoimassa aina etusijalle päätöksiä tehtäessä.

Virolaisen mukaan tilanteesta ei seurannut akuuttia turvallisuusvaaraa, mutta havainnot olivat kuitenkin STUKin mielestä vakavia, ja väärät turvallisuuskulttuurin toimintatavat täytyy apulaisjohtajan mukaan kitkeä ydinvoimalaa rakennuttavasta yhtiöstä pois.

Maira Kettunen vakuuttaa, että turvallisuus on Fennovoimassa aina etusijalla, eikä mikään aja sen ohi.

– Aikatauluja ei laiteta Fennovoimassa turvallisuuden edelle. Toki projektilla on aikataulu, mutta Fennovoimassa on kyllä selkeästi määritelty, että turvallisuuden varmistamiseen liittyvät asiat menevät aina aikataulujen edelle.