1. yle.fi
  2. Uutiset

Kodista tuli tavarahelvetti – nyt jopa Ikea haluaa helpottaa tuskaasi

Kuluttajatuotteita myyvät yritykset haluavat kierrättää yhä enemmän tavaroitaan. Yhteistä ilmiölle on, että asiakkaalle annetaan alennus tai lahjakortti, jonka voi käyttää liikkeessä uuden tuotteen ostamiseen. Harva asiakas mieltää olevansa ratas kiertotalouden rattaissa.

talous
Kodista kotiin -kyltti
Ikean kiertopalvelupiste.Yle

Moni suomalainen on tarttunut Hackmanin tarjoukseen kierrättää vanhoja kattiloita. Finlaysonin vanhojen lakanoiden keräyskampanjan suosio taas yllätti täysin perinteikkään tekstiilivalmistajan. Nyt myös huonekalujätti Ikea ottaa vastaan asiakkaiden vanhoja Ikea-kalusteita jälleenmyytäväksi.

– Kiertopalvelun kokeilu on ollut menestys ja asiakkaat ovat tykänneet. Luultavasti syynä ovat alhaiset hinnat. Tuotteet menevät yleensä jo samana päivänä, Ikean Suomen maajohtaja Lars Midttun kertoo.

Ikea antaa asiakkaalle vanhasta tuotteesta 5–20 euron arvoisen hyvityssetelin. Käytettyjen tuolien, pöytien ja lipastojen hintaan lisätään arvonlisävero.

Teollisuudessa tuotteiden arvonlisäys kierrätyksen kautta on ollut jo vuosia arkipäivää. Suomen metsäteollisuus ja muut vientialat ovat olleet edelläkävijöitä tuotteiden sivuvirtojen hyödyntämisessä.

Ikean Suomen maajohtaja Lars Midttun.
Ikean Suomen maajohtaja Lars Midttun.Sini Järnström / Yle

Viime aikoina myös kulutustuotteita myyvät yritykset ovat omaksuneet yhä enemmän kiertotalouden muotoja. Sen yleistymistä kuluttajapuolella on hidastanut lähinnä Suomen markkinoiden pienuus.

Sitran kiertotaloustiimiä johtava Kari Herlevi sanoo, että suuret kulutustuoteyhtiöt huomioivat kierrätyksen yhä enemmän toiminnassaan. Samalla yritykset turvaavat raaka-aineiden saannin ja sitouttavat asiakkaansa.

– Pyritään varmistamaan, että on resursseja tehdä tuotteita. Samalla rakennetaan pidempiaikaista suhdetta asiakkaisiin eli asiakkuus rakentuu muuhunkin kuin kertaluonteiseen myyntiin. Tällä tavoin yritys saa myös katetta useampaan kertaan.

Yritys kerää samaan aikaan myös kokemusta tuotteidensa elinkaaresta. Herlevi uskoo, että monet tulevaisuuden innovaatiot tulevat perustumaan nimenomaan kierrätykseen ja uusiin oheispalveluihin.

Kierrätä vanha, osta uusi

Teollisuuteen on syntynyt erilaisia pantti- ja leasing-malleja, koska tuotteet ovat arvokkaita. Kuluttajapuolella edellytetään, että vanhan kierrätetyn tuotteen tilalle ostetaan uusi. Asiakkaalle annetaan alennus tai lahjakortti, jonka voi käyttää liikkeessä. Eikö tämä sodi kiertotalouden ideaa vastaan?

Toiminta saa Herleviltä synninpäästön. On parempi, että tuotteet saadaan kierrätykseen eivätkä ne jää makaamaan varastoon tai päädy suoraan jätteeksi.

Samalla vähennetään ympäristöhaittoja ja tehdään hyvää liiketoimintaa.

Sitran Kari Herlevi

– Taloudelliset kannusteet ovat tärkeässä roolissa ja kokeilujen kautta syntyy uusia kiertotaloutta edistäviä ansaintakeinoja. On paljon materiaalia, jota voitaisiin hyödyntää nykyistä paremmin eli nämä tukevat toisiaan.

Esimerkiksi matkapuhelimet tai muu elektroniikka ei kierrä tällä hetkellä hyvin, vaikka niissä olisi paljon hyödynnettäviä arvometalleja.

Kiertotalouden asiantuntija toteaa, että euro on myös erinomainen kannuste. Kiertotaloudesta alkaa olla selvää liiketaloudellista hyötyä yrityksille.

– Tässä on monia kustannushyötyjä, jotka ovat ehkä aiemmin jääneet huomioimatta. Kiertotalous yhdistää kaksi vaikeasti yhdistettävää asiaa eli vähennetään ympäristölle aiheutuvaa haittaa ja tehdään samaan aikaan hyvää liiketoimintaa.

Herlevin mukaan yritykset ovat nähneet ympäristöasiat aiemmin kustannuksena ja rasitteena.

Taittuuko kotien tavarapaljous?

Myöskään kiertotalouden imagollisia vaikutuksia ei pidä väheksyä. Yritysten on seurattava tarkasti mihin kuluttajamarkkinat ovat menossa. Käytettyjen tavaroiden markkinat kasvavat koko ajan, ilmenee Sitran second-hand-kauppaa koskevasta tutkimuksesta. (siirryt toiseen palveluun)

– Kuluttajat ovat yhä valmiimpia maksamaan kestävämmistä ja ympäristöystävällisimmistä tuotteista. He edellyttävät, että yritykset ottavat nämä asiat huomioon toiminnassaan, Kari Herlevi sanoo.

Merja Salonen tutkii Ikean löytöpisteen peittoa tyttärensä kanssa.
Merja Salonen tutkii peittoa Ikean löytönurkkauksessa tyttärensä kanssa.Yle

Herlevin näkemys saa tukea Ikean maailmanlaajuisesta kuluttajatutkimuksesta. Sen mukaan suomalaiset haluavat yhä vähemmän tavaraa koteihinsa. Peräti 45 prosenttia tutkimukseen vastanneista pääkaupunkiseutulaisista oli tätä mieltä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat muihin kansallisuuksiin verrattuna varsin käytännöllisiä sisustajia. Haluamme helppohoitoisen kodin, jossa tavarat ovat järjestyksessä.

Taustalla vaikuttavat myös asuntojen koot. Esimerkiksi helsinkiläiset olivat valmiit asumaan ahtaammin, jos kaupunginosa on oikea. Naapurustoa pidettiin niin tärkeänä, että kolmannes vastanneista oli valmis tinkimään neliöistä, jotta voi asua tietyllä asuinalueella.

Ikea edellä, pienemmät perässä

Ikean perinteinen liikeidea on ollut myydä paljon tuotteita halvalla. Nyt tarjotaan kierrätyspalvelua, joka voi vähentää tuotteiden myyntiä. Maajohtaja Lars Midttun sanoo, että kyse ei ole mistään mullistavasta muutoksesta, koska kestävä kehitys on ollut keskeinen tekijä yrityksen toiminnassa jo vuosikymmeniä.

– Olemme myös huomanneet, että Suomessa on suuret ja suositut käytettyjen tavaroiden markkinat, joten miksi emme auttaisi asiakkaitamme kierrättämään.

Muiden alojen yritykset kopioivat Ikean malleja ja sillä on laajempaa vaikutusta.

Sitran Kari Herlevi

Midttun paljastaa, että vastaavaa palvelua on testattu myös muutamassa muussa maassa, mutta se otetaan käyttöön ensimmäisenä Suomessa.

Sitran Kari Herlevin mukaan Ikea toimii suunnannäyttäjänä pienemmille yrityksille. Sen hyväksi havaittuja malleja kopioidaan maailmanlaajuisesti ja tällä on jo laajempia vaikutuksia.

– Muut yritykset näkevät, että tämän kaltaisia toimintamalleja voidaan toteuttaa eri toimialoilla. He voivat muuttaa omaa toimintaansa yhä resurssitehokkaammaksi ja sitä kautta vähentää jätteiden määrää.

Ehkä myös suomalaiset huonekaluketjut innostuvat laajemmin Ikean esimerkistä. Muun muassa Iskun toimistopuolella vanhat kalusteet haetaan jo nyt asiakkailta, korjataan ja myydään uudelleen.

Valmiiksi koottuja Ikea-hyllyjä tarjolla

Ikea tavaratalon löytönurkkauksessa tavaroita silmäillyt Juho Kortejärvi piti uutta kiertopalvelua tervetulleena. Juuri Espooseen muuttanut Kortejärvi toisi vanhoja tavaroitaan myyntiin ja hankkisi tilalle paremmin uuteen elämäntilanteeseen sopivia. Kortejärvestä kun on tulossa pian isä.

Juho
Juho Kortejärvi.Yle

– Kuulostaa pätevältä ratkaisulta. Vanhat tavarat vain kiertoon. Sillä tavoin ne eivät kuormita kaatopaikkoja tai luontoa. Varmasti tullaan käyttämään.

Loimaalainen Merja Salonen pysähtyi Espoossa ostamassa tavaraan opiskelemaan päässeen tyttären uuteen kotiin.

– Kotoa löytyy Ikean huonekaluja ja mielelläni luopuisin turhista tavaroista. Tämä olisi yksi hyvä paikka.

Salonen näki vielä yhden hyvän puolen Ikean kierrätyksessä: tuotteet ovat jo valmiiksi koottuja.

Lue seuraavaksi