1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Australia sulkee kiistellyn vastaanottokeskuksensa Papua-Uudessa-Guineassa

Manus-saarella sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa pidetään arviolta 850:tä miestä. Australian maahanmuuttoministeri sanoo, että Australiaan he eivät pääse.

Australiaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita Manusin saarella Papua-Uudessa-Guineassa 21. maaliskuuta 2014. Kuva: Eoin Blackwell / EPA

Australia on suostunut sulkemaan Papua-Uuden-Guinean vastaanottokeskuksensa, saarivaltion pääministeri Peter O'Neill ilmoitti tiistaina.

– Sekä Papua-Uusi-Guinea että Australia ovat yhtä mieltä siitä, että keskus suljetaan, O'Neill kertoi tiedotteessa tavattuaan Australian maahanmuuttoministerin.

Sulkemisen aikataulua ei ole kerrottu. Vastaanottokeskus sijaitsee Papua-Uudelle-Guinealle kuuluvalla Manus-saarella. Tuoreimpien eli kesäkuisten tilastojen mukaan keskuksessa pidettiin 854:ää miestä, kertoo australialainen ABC News (siirryt toiseen palveluun).

Papua-Uuden-Guinean korkein oikeus päätti huhtikuussa, että vastaanottokeskus on maan perustuslain vastainen. Kun keskuksen sulkemisella tuolloin spekuloitiin, Australian maahanmuuttoministeri Peter Dutton totesi, että keskuksen asukkaita ei sijoiteta Australiaan. Keskiviikkona hän toisti saman:

– Tämän hallituksen pitkäaikaisena linjana on ollut yhteistyö Papua-Uuden-Guinean hallituksen kanssa Manuksen sulkemiseksi ja näiden ihmisten tukemiseksi, kun he siirtyvät Papua-Uuteen-Guineaan tai palaavat lähtömaihinsa, Dutton sanoi tiedotteessa.

– Ketään Manus-saaren vastaanottokeskuksesta ei koskaan sijoiteta Australiaan.

Raportteja väärinkäytöksistä Naurulla

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Australian vastaanottokeskusten oloja. Sanomalehti The Guardian kertoi hiljattain  vuodettujen raporttien perusteella turvapaikanhakijoiden kaltoinkohtelusta ja heihin kohdistuvista väärinkäytöksistä Naurulla. Australian hallituksen mukaan The Guardianin julkaisemat raportit sisältävät väitteitä eivätkä selvitettyjä tosiasioita.

Australia otti vuonna 2013 erittäin tiukan linjan maahan veneillä saapuviin pakolaisiin: silloinen pääministeri Kevin Rudd ilmoitti, että kukaan meritse maahan tuleva ei saa oikeutta jäädä Australiaan.

Sen sijaan heidät siirretään turvapaikkahakemusten käsittelyn ajaksi Naurulle ja Manus-saarelle perustettuihin vastaanottokeskuksiin. Ratkaisematta jäi, mitä tehdä niille pakolaisille, joilla on perusteltu oikeus turvapaikkaan.