Purjehtijajoukko kiersi Fennoskandian – kuukausia kestävä matka ei ollut pelkkää huviveneilyä

Kolmen veneen joukko lähti matkaan Helsingistä toukokuussa ja palasi Kotkan Haapasaareen tällä viikolla. Reitti kulki Itämereltä Norjan ympäri ja Venäjän sisävesien kautta Suomeen.

Kotimaa
Ilkka ja Elina Liukkonen
Olli Törönen / Yle

Ensimmäinen suomalainen kolmen veneen eskaaderi on kiertänyt purjehtimalla Fennoskandian. Kolmen veneen joukko lähti matkaan Helsingistä toukokuussa ja palasi Kotkan Haapasaareen tällä viikolla. Reitti kulki Itämereltä Norjan ympäri ja Venäjän sisävesien kautta Suomeen.

Mukana ollut Suomen Valtameripurjehtijoiden puheenjohtaja Ilkka Liukkonen pohti vaimonsa kanssa kuuden Atlantin ylityksen ja maapallon ympäripurjehduksen jälkeen, mitä seuraavaksi. Lopulta heräsi idea suunnata pohjoisen kylmiin vesiin.

Liukkosten s/y Melina suuntasi siis Fennoskandian ympäripurjehdukselle.

Haastavaa matkantekoa: köydet olivat kovilla

Matka oli Liukkosten mukaan mielenkiintoinen kokemus, varsinkin Venäjän sisävedet ja kanavat. Barentsinmeren ja Kuolan niemimaan kiertämisen jälkeen Arkangelissa odotti kuuden tunnin paperisota.

– Kohtelu on sama niin rahtialuksille kuin huvialuksillekin. Itse asiassa käsite huvivene on suhteellisen tuntematon Venäjällä, toteaa Ilkka Liukkonen.

Matka laivoille suunniteltua Stalinin kanavaa pitkin olisulutuksissa varsin haastavaa. Lepuuttajat kärsivät pahasti hankautuessaan sulkujen karkeita betoniseiniä vasten ja vesi sulkuihin purkautui kuin koskesta. Köydet olivat kovilla.

Liikenne Venäjän puolella oli varsin hiljaista, eikä veneilijöille ollut käytännössä minkäänlaisia palveluita.

Ilkka Liukkonen

– Liikenne Venäjän puolella oli varsin hiljaista, eikä veneilijöille ollut käytännössä minkäänlaisia palveluita. Joskus löytyi jonkinlainen laituri, johon saattoi kiinnittäytyä, mutta suurin osa yöpymisistä Venäjällä oltiin ankkurissa, Liukkonen kertoo.

– Tapaamamme ihmiset olivat kyllä ystävällisiä ja avuliaita. Kielimuuri oli esteenä, mutta jos sai asiansa jollakin tavalla selvitettyä, apua tuli, sanoo Liukkonen.

Fennoskandian kiertämiseen veneellä ei tarvitse varautua kuin valtameren ylitykseen, mutta matkalla on varauduttava hyvin nopeasti vaihtuviin sääolosuhteisiin. Tuuli saattaa olla kovaa, ja sakea sumu saattaa yllättää äkisti.

-Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen kokemus, toteaa Ilkka Liukkonen.