Pikkupalosta koteja hävittäväksi hirviöksi: Kalifornian palo ajoi päivässä 80 000 asukasta pakoon

Los Angelesin itäpuolella leviävää Blue Cut -paloa ei ole pelastuslaitoksen mukaan saatu lainkaan hallintaan. Rutikuiva maasto edistää vuoristosolasta alkaneen palon leviämistä.

Ulkomaat
Talo ilmiliekeissä.
San Bernardinon piirikunnassa nopeasti leviävä maastopalo poltti rinteessä sijaitsevan talon 16. elokuuta.Eugene Garcia / EPA

Tiistaina aamupäivällä Blue Cut -tulipalo oli pieni liekehtivä läntti valtatie 15:n kyljessä Los Angelesista itään. Päivän päätteeksi se oli kasvanut jo yli 7 200 hehtaarin kokoiseksi suurpaloksi, jonka tuhoamien rakennusten määrää viranomaiset eivät edes halunneet arvioida.

– Se liikkui niin nopeasti, paloaluella Wrightwoodissa asuva Darren Dalton, 51, sanoi uutistoimisto AP:lle.

– "Oletko kuullut palosta?" muuttui "pakolliseksi evakuoinniksi" ennen kuin koko asiaa oli saanut sulateltua, vaimonsa ja poikansa kanssa kodistaan paennut Dalton kuvaili.

Etualalla palomies, taustalla liekehtivä taivaanranta ja sähkölinjoja.
Tulipaloa sammuttamassa on jo 1 250 palomiestä, ja lisää on kutsuttu apuun. Paul Buck / EPA

Pelastuslaitoksen mukaan nolla prosenttia palosta oli hallinnassa tiistaiyönä paikallista aikaa. Paloa sammuttamassa on 1 250 palomiestä, ja lisää on kutsuttu apuun.

Yli 82 000 ihmistä on määrätty evakuoitumaan palon alta ja uhattuna on arviolta 34 000 kotia. Kaksi sammutustöihin osallistunutta palomiestä on loukkaantunut lievästi, muita ihmisuhreja ei tiettävästi ole.

Toinen loukkaantuneista palomiehistä, Cody Anderson, kertoi paikalliskanava KCBS-TV:lle, että hän oli jäänyt yhdessä viiden muun palomiehen kanssa loukkuun taloon, jonka asukkaat olivat kieltäytyneet lähtemästä.

– Savu peitti meidät kokonaan. Oli vaikea nähdä edes kättä kasvojen edessä, Anderson sanoi KCBS-TV:lle.

– Me vain kyyristelimme ja istuimme siellä ja odotimme palon menevän ohi.

Karrelle palanut liikennemerkki savuisessa vuoristomaisemassa.
Maastopalo on jättänyt jälkeensä kärventyneitä liikennemerkkejä.Eugene Garcia / EPA

Kuuluisin palon kärventämistä rakennuksista on ikonisen Route 66 -valtatien varrella sijainnut ravintola Summit Inn, joka on kehunut muun muassa Clint Eastwoodin kuuluvan asiakkaisiinsa.

Voimakkaat tuulet, kuumuus ja erittäin kuiva maasto ovat edistäneet palon hämmästyttävän nopeaa leviämistä. Leviämisvauhti on saanut kuvernööri Jerry Brownin julistamaan paloalueelle hätätilan.

Yhdysvaltain läntisissä osavaltioissa palaa tällä hetkellä 20 merkittävää maastopaloa: kuusi Kaliforniassa, neljä Wyomingissa, kolme sekä Coloradossa että Montanassa.

Suurjännitelinjoja punaiseksi värjäytyneen taivaan edessä, taustalla taivaanrannassa liekkejä.
Etelä-Kalifornian tulipalo eteni lähelle sähkölinjoja 16. elokuuta.Paul Buck / EPA

Lähteet: AP, AFP, Reuters