Saamelainen lauluperinne yhdistyy akustiseen rock-musiikkiin – Ulda-yhtyeeltä uusi levy

Ulla Pirttijärvi ja Ulda-kokoonpano on julkaisemassa uuden Roijk-nimeä kantavan levyn. Levyn julkaisukonsertti on alkuperäiskansojen Ijahis Idja -musiikkifestivaaleilla tulevana viikonloppuna.

kulttuuri
ULDA

Ulla Pirttijärvi ja Ulda-yhtyeeltä on tulossa uusl, Roijk-niminen levy.

– Marko Jouste soittaa kitaraa ja muita kielisoittimia, Mikko Vanhasalo soittaa klarinettia ja puhallinsoittimia sekä kehärumpua ja Ari Isotalo soittaa myös rumpuja. Sellainen kokoonpano meillä on tällä kertaa ollut, kertoo yhtyeen vokalisti Ulla Pirttijärvi-Länsman.

Pirttijärvi-Länsman kertoo, että hän on säveltänyt kaikki uuden levyn kappaleet, ja tehnyt myös sanoitukset melkein kaikkiin kappaleisiin.

– Suurin osa niistä kappaleista on minun säveltämiäni, taitavat kaikki olla. Ja minun sanoitukset myös. Taitaa olla yksi kappale, minkä olemme Marko Jousteen kanssa sanoittaneet yhdessä.

Erilainen tyyli kuin ensimmäisellä levyllä

Ulda-yhtyeen debyyttialbumi Ulda ilmestyi vuonna 2012. Ulla Pirttijärvi-Länsman kertoo, että uusi levy on tyyliltään hieman erilainen kuin ensimmäinen levy.

– Nyt on kyllä hieman erilainen tyyli, niinkuin tämä levyn nimikin kertoo, Roijk. Se on vähän sellaista rock-joik-tyyppistä, myhäilee Pirttijärvi-Länsman.

– Tällä uudella levyllä on enemmän rytmikkäitä kappaleita, ja enemmän vauhtia.

Pirttijärvi-Länsman kertoo, että ensimmäisellä levyllä oli enemmän rauhallista ja perinteistä saamelaista musiikkia.

– Se ensimmäinen cd oli enemmänkin sellainen rauhallinen, ja siinä oli paljon perinteisiä joikusävelmiä. Nyt on enemmän sellaisia minun itseni tekemiä sävellyksiä ja monenlaisia. Tällä toisella levyllä on muun muassa sellainen kevätteema ja vasanmerkityksiä ja sellaista, ja sitten vähän etiäisiä, sellaisia hieman mystisiä ja pimeitä teemoja myös.

Levyn julkaisukonsertti alkuperäiskansojen musiikkifestivaaleilla

Ulla Pirttijärvi ja Ulda pitää konsertin alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis Idjassa tulevana viikonloppuna. Konsertti on lauantaina 20.8. kello 16.30 Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen auditoriossa, Inarissa. Pirttijärvi-Länsman kertoo, että uusi levy julkaistaan konsertin yhteydessä.

– Ihmiset pääsevät kuuntelemaan meidän uutta musiikkia siellä silloin ensimmäistä kertaa.

Pirttijärvi-Länsman toivoo, että ihmiset tulevat konserttiin ja saavat uudenlaisen kokemuksen musiikista.

– Tietysti odotan, että ihmiset tulevat kuuntelemaan ja toivon, että he saavat uuden musiikillisen kokemuksen. Ulda-yhtyen on siitä mukava, että meillä on akustiset soittimet ja joiku on vahvasti mukana musiikissamme. Meidän musiikkimme on rakennettu joiun ympärille. Kaikki, ketkä ovat kiinnostuneita joiusta ja sellaisesta uudenaikaisesta joiusta, niin tervetuloa kuuntelemaan, hymyilee Ulla Pirttijärvi-Länsman.