Hyppää sisältöön

Näin Ylivieskan kirkkopalon tapahtumat etenivät: kanistereihin bensaa huoltoasemalta, rautakangen avulla sisälle kirkkoon

Ylivieskan käräjäoikeudessa käytiin keskiviikkona läpi tapahtumaketju, jonka seurauksena Ylivieskan kirkko tuhoutui viime pääsiäisenä. Teosta epäilty, vuonna 1989 syntynyt mies määrättiin mielentilatutkimukseen. Oikeus piti häntä vastaan olevaa näyttöä riittävänä. Mies on myös myöntänyt tapahtumien kulun.

Ylivieskan kirkko paloi ilmiliekeissä lauantaina 26. maaliskuuta. Kuva: Väinö Vähäsarja

Keskiviikkona antamassaan välituomiossa Ylivieska-Raahen käräjäoikeus katsoi näytön ja tunnustuksen riittävän, ja törkeästä vahingonteosta syytetty mies pidetään vangittuna.

Näin pääsiäisen tulipalo syyttäjän todisteiden mukaan eteni:

**Noin klo 18 **epäilty lähtee mustalla autolla kotoaan mukanaan kaksi kanisteria ja rautakanki. Hän ajaa Shellille ja ostaa bensaa kanisteriin. Huoltoasemalta on valvontakameratallennetta, jossa epäilty näkyy ostoksilla. Ostokuittiin kirjautuu aika 18.38.

Syyttäjän mukaan epäilty on ajanut terveyskeskuksen kautta kirkolle. Saapuminen näkyy aivan lähellä sijaitsevan terveyskeskuksen valvontakameratallenteella. Myös kirkon pihalla on valvontakameroita.

Kirkon luokse päästyään mies kokeilee kirkon ovia, jotka ovat lukossa. Ohikulkija on nähnyt miehen ovilla kello 19.01.

Kirkon tallenteilla näkyy, kuinka mies yrittää murtautua kirkkoon ja kokeilee useita ovia. Mies on pukeutunut tummiin vaatteisiin, hänellä on pipo, housut ja takki.

Kirkon valvontakameroista näkyy, kuinka mies kokeilee Kirkkopuiston puoleista sivuovea.

Mies yrittää murtautumista kauan, hän ujuttaa rautakankea oven alle ja painaa. Kello on tässä vaiheessa vähän vaille 19. Mies käy välillä sakastin ovella. Hän kävelee takaisin sivuovelle, josta aiemminkin yritti päästä sisään ja ottaa avuksi lapion, mutta ei onnistu silläkään.

Videolla on tullut jo hämärää verrattuna siihen, millaisista oloista murtautumisyritykset alkoivat. Mies hakee sivuovelta kanisterin ja ilmeisesti rautakangen ja palaa sakastin ovelle klo 19.08.

Saisko paloautoja tänne Ylivieskan seudulle, täällä kirkko palaa, ettei pala koko kaupunki

Syytetty hätäkeskuksen nauhoitteella

Hän pääsee sakastin ovesta sisään kirkkoon klo 19.17, käy sisällä ja tulee ulos. Hän kulkee kahden oven väliä, kunnes menee kahden kanisterin kanssa sakastin ovesta.

Kello 19.27 mies on sisällä kirkossa. Kello 19.32 kirkko leimahtaa liekkeihin.

Mies vielä avaa sivuovet sisäpuolelta, ja niin palo saa happea. Liekit näkyvät heti ikkunoista. Videolla näkyy, kuinka mies tulee tässä vaiheessa ulos, kello on 19.33.

Ensimmäinen hälytys tulee 19.34. Hälytyksen vastetta nostetaan kello 19.36. Tuolloin moni on havainnut palon ja ilmoittanut hätäkeskukseen.

Törkeästä vahingonteosta syytetty soittaa hätäkeskukseen kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla hän sanoo kirkon olevan tulessa. Toisella soitolla hän toivoo paikalle paloautoja lähikunnistakin:

– Saisko paloautoja tänne Ylivieskan seudulle, täällä kirkko palaa, ettei pala koko kaupunki, epäilty sanoo oikeuden istunnossa kuullulla nauhoitteella.

19.35 ikkunatkin savuavat. Ilmassa lentelee kipinöitä. Kirkkomaa on aivan savun peitossa. Valvontakameran kuvassa näkyy enää vain pelkkää lieskaa.

Mies otetaan kiinni kirkon läheisyydestä kello 20 jälkeen.

Ylivieskan vuonna 1786 rakennettu kirkko tuhoutuu palossa täysin. Kirkkoherra Timo Määttä arvioi käräjäoikeudessa, että kirkon ja irtaimiston vahingot ovat vajaat 7 miljoonaa euroa. Urkujen lisäksi palossa tuhoutuivat kirkkotekstiilit, ehtoolliskalustot, kirkkohopeat ja iso joukko muuta kalustusta. Osa esineistöstä kuitenkin pelastui.