Japanilainen kivipuutarha ja ruokafestarit – puistojuhla näkyy pitkin kaupunkia

Linnanvirta-tapahtuma levittäytyy laajemmalle alueelle. Tänä vuonna tapahtuman kävijät pääsevät vierailemaan Teppanan vanhassa viljamakasiinissa ja Kalkkisillan vieressä olevassa Renfors-talossa.

linnat
Taiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomi.
Jonna Karjalainen / Yle

Viljamakasiini saa viikonlopun aikana uuden elämän pitämällä sisällään taidenäyttelyitä. Tilassa on nähtävillä muun muassa japanilais-kajaanilaisen Mayumi Niiranen-Hisatomin japanilainen kivipuutarha, joka on saanut inspiraatiota luonnosta.

– Japanin kulttuuri on sellainen, että kaikki menee luonnon mukaan ja ideat tulevat luonnosta, Niiranen-Hisatomi kertoo.

– Kaikki näyttelyn soraan tehdyt kuviot liittyvät jollain tapaa veteen.

Viljamakasiini on monille tuttu, mutta samalla tuntematon paikka. Harva on käynyt sisällä, ja uteliaita on ollut paikalla myös Niiranen-Hisatomin tehdessä työtään.

Linnanvirran tapahtumatuottaja Veikko Leinonen, taiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomi ja Vaekean yrittäjä Tanja Tolonen.
Yhtenä uutena tapahtumapaikkana on Kalkkisillan vieressä oleva Renfors-talo. Kuvassa tapahtumatuottaja Veikko Leinonen, taiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomi ja Vaekean yrittäjä Tanja Tolonen.Jonna Karjalainen / Yle

– Kaikki ovet olivat auki, kun tarvitsin auringonvaloa työn tekemistä varten. Joitain ihmisiä tuli kysymään, että mitä teen. Oli mukava jutella ihmisten kanssa täällä, Niiranen-Hisatomi hymyilee.

Yle Kajaani lähettää Areenassa suorana taidenäyttelyn avajaiset perjantaina 19.8. klo 15.55 alkaen. Avajaisten lisäksi kuljetaan pitkin linnansiltaa Linnavirta-tapahtuman (siirryt toiseen palveluun) pääpaikalle jokirantaan sekä käydään tutustumassa Raatihuoneeseen.

Kaksin verroin suuremmasti

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Linnanvirta on tänä vuonna suurempi kaikin puolin. Esiintyjiä ja artisteja on kaksin verroin enemmän kuin edellisvuonna, ja talkoolaiset mukaan lukien tapahtumaa on järjestämässä satoja ihmisiä. Kävijöitä toivotaan vähintään saman verran viime vuonna.

Joenvarren puistoalueilla tapahtumaa on viikonlopun aikana laidasta laitaan kaikille.

– Haluamme olla joka vuosi menossa uudella kulmalla eteenpäin, tapahtuman tuottaja Veikko Leinonen sanoo.

Pala Mayumi Niiranen-Hisatomin taideteoksesta.
Niiranen-Hisatomin työ liittyy vahvasti luontoon ja veteen.Jonna Karjalainen / Yle

Tänä vuonna uusia erikoisuuksia ovat muun muassa Lahdesta tullut puistosirkus Le Tööt, Kainuun museon lauantaina ja sunnuntaina kaupungissa kulkeva museojuna ja lauantaina aamulla järjestettävä puistojumppa. Linnanvirta valtaa myös keskustan lauantai-iltana, kun useat ravintolat ja baarit järjestävät ohjelmaa illan aikana.

– Linnanvirta on myös ruokafestari, sillä paikalla on paljon pop up -ravintoloita, Leinonen sanoo.

Linnanvirta-tapahtuman tuottaja Veikko Leinonen.
Tapahtumatuottaja Veikko Leinonen.Jonna Karjalainen / Yle

Rantapuistoon rantautuu muun muassa kesän Raatihuoneentorilla ollut pop up Vaekea. Vaekean yrittäjä Tanja Tolonen odottaa tapahtumaa innolla.

– Mahtava tapahtuma, että tällaista järjestetään. Kajaanilaisuuden ihannointi on minulle lähellä sydäntä, Tolonen miettii.

– Jos on hyvä keli, niin toivottavasti ihmiset tulevat paikalle ja pääsevät kokemaan mahdollisimman paljon erilaisia juttuja, Tolonen hymyilee.

Puistossa mahdollisuuksia moneksi

Leinonen pohtii, että ihmisten kynnys lähteä tapahtumiin on laskenut, ja nykyään tapahtumista haetaan yhteisöllisyyden kokemuksia.

Joenvarren puistoaluetta on ryhdytty viime vuosina hyödyntämään aiempaa enemmän, kun useita tapahtumia on pidetty linnanraunioiden kupeella.

– Haluaisin nähdä, että linnanvirran alue kokonaisuutena kehittyisi siten, että linna menisi kohteena eteenpäin. Siihen ollaan menossa, että alueesta on muodostumassa kaupunkilaisten olohuone, varsinkin kun kaupunki uusi tuon puiston, Leinonen toteaa.