Yllättävä vientihitti? Aurinkosähköä pimeästä Suomesta

Aurinkosähkön osuus nousee lujaa vauhtia maailman energiamarkkinoilla. Suomessa on paljon aurinkosähköön liittyvää osaamista ja laitetuotantoa, jonka vienti on yksi Suomen tulevaisuuden mahdollisuus.

talous
Aurinkokennoja talon katolla.
Aurinkokennoja talon katolla.Yle

Aurinkoenergiaan liittyvien teknologioiden markkinat ovat maailmanlaajuisesti noin sadan miljardin euron luokkaa vuosittain. Suomella olisi saumaa näille markkinoille, mutta läpimurtoon tarvittaisiin pääsy mukaan joihinkin todella suuriin projekteihin.

– Alan kotimaisilta firmoilta kaivattaisiin referenssejä eli näyttöjä osaamisesta ja suosituksia. Tätä kautta löytyisi kykyä osallistua suuriin kansainvälisiin tarjouskilpailuihin, sanoo ABB:n aurinkosähköekspertti, johtaja Jyrki Leppänen.

Aurinkosähkömarkkinoiden kiinnostavimmat maat ovat tällä hetkellä Aasiassa, kuten Kiinassa, Japanissa ja Intiassa. Myös Latinalaisen ja Väli-Amerikan sekä tietysti USA:n markkinoiden uskotaan vetävän hyvin lähivuosina.

Aurinkoisia maita riittää toki ympäri maapalloa. Ja aurinkosähkön avulla energiantuotantoa voidaan rakentaa erittäin nopeasti kehittyville alueille.

Aurinkopaneeli
AurinkopaneeliPetteri Paalasmaa / AOP

Aurinkosähköjärjestelmät tarvitsevat toimiakseen paneeleiden lisäksi aurinkosähkövaihtosuuntaajia eli inverttereitä, kytkimiä, mittareita ja verkkoliityntälaitteita voimaloiden kylkeen.

Aurinkosähköbisneksessä asiakas haluaakin yleensä aina koko valmiin paketin, johon useasti yhdistyy rahoituskuvioiden järjestäminen asiakkaalle.

ABB:n Leppänen uskoo joka tapauksessa, että aurinkosähköön liittyvät ratkaisut voivat tuoda Suomeen paljon uusia työpaikkoja ja vientituloja.

– Kokonaisratkaisujen myyntiä ulkomaille helpottaisi kotimaassa tehdyt isot pilotit, hän huomauttaa.