1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Korttiostojasi seuraava sovellus rantautuu Suomeen – "Kuluttaja antaa tietonsa käyttöön, kunhan hyötyy siitä"

Ruotsalaisyritys Wrapp tarjoaa pian suoramarkkinointisovellustaan myös suomalaiskuluttajille yhteistyössä Nordean kanssa. Wrapp seuraa käyttäjänsä maksukorttiostoja, jotta yritykset voivat tarjota tälle kohdennettuja tarjouksia.

Wrappin toimitusjohtaja Aage Reerslev sanoo asettavansa kuluttajan etusijalle. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Suomessa viranomaiset ovat huolissaan S-ryhmän aikeesta kerätä asiakkaistaan aikaisempaa yksityiskohtaisempia ostostietoja.

Samalla ruotsalainen Wrapp lanseeraa ylpeänä Suomeen sovellusta, jonka avulla käyttäjän kaikki pankkikortin ostotapahtumat kirjautuvat reaaliajassa järjestelmässä mukana olevien mainostajien käyttöön.

Sovellus profiloi käyttäjäänsä ostos ostokselta. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Näin ne voivat seurata kuluttajan mieltymyksiä ja kilpailijoilta tehtyjä ostoksia sekä tarjota tälle vastaavista tuotteista paljousalennuksia tai vaikkapa cashback-palautuksia omissa myymälöissään.

Wrappin toimitusjohtaja Aage Reerslev esittelee mobiilisovellusta innoissaan Ylen haastattelussa.

– Tässä näkyvät kaikki korttiostokseni ja reaaliajassa näen omasta profiilistani, kuinka olen hyötynyt tarjouksista viime päivinä yli 20 euroa.

Ruotsissa sovelluksen on yhtiön ilmoituksen mukaan ladannut 100 000 ihmistä, joista kaksi kolmasosaa käyttää sitä päivittäin. Wrapp sanoo tällä hetkellä tekevänsä kampanjoita vajaan parinsadan ison tuotebrändin kanssa.

Tässä vaiheessa sovelluksen voivat maksukorttiinsa liittää vain Nordean asiakkaat, Suomessa syyskuun puolivälistä lähtien. Pankki tuli Wrappin kumppaniksi ja osakkaaksi alkuvuonna.

– Tämä on korttimaksamisen puolella uusi päänavaus Suomessa, toteaa Nordean Suomen korttiyksikön johtaja Tero Pirskanen.

Wrapp neuvottelee jatkuvasti saadakseen lisää pankkeja kumppanikseen.

"Kuluttaja saa vallan itseään koskevaan tietoon"

Wrapp mainostaa sovellustaan tuotteena, joka nostaa kuluttajan kuninkaaksi. Sovelluksen lataamisesta tai lataamatta jättämisestä kun kukin päättää itse.

– Puhutaan paljon big datasta ja kuinka sitä voi käyttää organisaatioiden, kauppojen tai pankkien hyväksi. Me käännämme ajattelutavan ja puhumme my datasta. Siitä, miten ihminen voi käyttää itseään koskevaa tietoa omaksi hyödykseen.

Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Toimitusjohtaja Reerslev uskoo, että internetin mukanaan tuoma sosiaalisen jakamisen aikakausi on vaikuttanut asenteisiin myös henkilökohtaisen kuluttajatiedon suhteen.

– Entistä useampi kokee hyödylliseksi sen, että he antavat jotakin itsestään ja saavat vastineeksi jotakin itselleen.

Reeslev sanoo, että kuluttajan luottamus on sovelluksen menestyksen tärkein ehto.

– Jos luottamusta käytetään väärin, kuluttaja lähtee toiseen suuntaan. Wrappistä voi irtautua nappia painamalla.

Wrapp yrittää uutta nousua tuhkasta

Wrappin idea on tuoda uudella tavalla yhteen kuluttajat ja kauppiaat.

Tavoite on myös mullistaa mainonta offline-kaupassa. Koska tieto siirtyy pankki- tai luottokorttimaksuista suoraan, sovellus tarjoaa perinteiselle kivijalkakaupalle mahdollisuuden seurata kuluttajan ostoksia kilpailevissa kaupoissa ja kohdistaa mainonta heihin.

Wrapp saa oman tulovirtansa osuutena mukana olevien mainostajayrityksien toteutuneista kaupoista. Siivunsa saa myös maksukortin tarjoava pankki.

Wrapp sanoo pankkien etsivän uusia tulomahdollisuuksia korttimaksuista, koska EU määräsi viime vuonna pankki- ja luottokorttien siirtohinnoille aiempaa selvästi alhaisemmat maksimitasot.  Nordean korttiyksikön johtajan Tero Pirskasen mukaan tämä ei ole pääsyy yhteistyölle.

– Meille tässä synny perinteisestä kortinkäytöstä uutta tulovirtaa. Haluamme ennen kaikkea tarjota Nordean asiakkaille mahdollisuuden moderneihin, digitaalisiin palveluihin myös maksukortin kautta, sanoo.

Ruotsalaisen Wrappin perustajista löytyy nimekkäitä sijoittajia, kuten Skypen perustaja Niklas Zennström ja LinkedInin sekä PayPal-palvelun perustaja Reid Hoffman.

Viisi vuotta sitten suuren hehkutuksen siivittämänä aloittanut startup-yritys tosin tekee jo toista tulemistaan. Wrappin alkuperäinen idea digitaalisista lahjakorteista ei suurista odotuksista huolimatta koskaan ottanut tulta.