Hyppää sisältöön

"Somimmalta näytät, kun Siloa käytät" – tekstiiliteollisuuden historiaa Mynämäellä

Monelta varsinaissuomalaisrouvalta löytyi takavuosina kaapista useitakin Kaunottaren leninkejä tai takkeja. Vaatetuksen alla oli luonnollisesti Siloa.

Asuja Kivimakasiinin näyttelyssä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Mynämäen vaatetusteollisuuden muistoja on kerätty talteen. Alan teollisuus käynnistyi paikkakunnalla 1970-luvullla.

Paikallinen Wirmo-seura on haastatellut Kaunottaren ja Silon tehtaissa työskennelleitä. Myös miesten työpaikkoja luoneiden Jukon ja Mynämäen maanrakennuksen toimintaa on kartoitettu.

Kaunottaren leninkiompelimon tuotteet menivät Mietoisista suurimmaksi osaksi silloiseen Neuvostoliittoon. Samoja malleja valmistettiin jopa 20 000–30 000 kappaletta.

Leader Ravakan EU-hankkeeseen lahjoittelua kuvamateriaalia. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Näyttelykoordinaattori Leena Gustafsson esittelee Kaunottaren suosittua asua. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Silon Mynämäen tehtaan viikkotuotanto oli 5 000–7 000 vaatetta. Molemmat yritykset ajautuivat konkurssiin 1980-luvulla idänkaupan tyrehtymisen vuoksi.

Tietoja keränneen EU-hankkeen projektipäällikkö Kari Ahtiainen sanoo, että tietojen tallentaminen tuleville sukupolville on tärkeää.

Kaunottaren asuja Kivimakasiinin näyttelyssä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Koetimme saada esille erityisesti työntekijän näkökulmaa. Monta kertaa yritysten historiikit on kirjoitettu yleisellä tasolla. Keskityimme tuntemuksiin, tunnelmiin ja henkilösuhteisiin, koska vielä on olemassa henkilöitä, joita voi haastatella, kertoo Ahtiainen.

Hanke on saanut EU:lta Leader-rahoitusta 40 000 euroa. Paljon muistitietoa on kerätty myös talkootyönä.

Silon pahvirasiassa saatettiin säilyttää lasten paperinukkeja. "Silo luo suloa" riimitteli mainospäälliköksi palkattu kirjailija Olavi Paavolainen. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Silon pahvirasioissa säilytettiin muutakin kuin alusasuja. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Lapsuusmuistoja alusvaatelaatikosta

Raisiolainen Katri Päivärinta tuli katsomaan näyttelyä kahden lapsensa kanssa. Tarkoitus oli vierailla myös katsomassa Jukon koneita Sunilan navetanvintillä.

Meillä oli siinä paperinukkeja ja lelujakin välillä.

Katri Päivärinta

– Mukava nähdä lapsuusajan muistoja sekä tuttuja kuoseja ja malleja. Erityisesti nuo alusvaatteet herättävät muistoja kankaidensa puolesta, Päivärinta kertoo.

Silon värikkäät alusvaatelaatikot toivat mieleen myös muistoja lapsuuden leikeistä.

– Tuokin laatikko on hyvin tuttu. Meillä oli siinä paperinukkeja ja lelujakin välillä, kertoo Päivärinta.

Kaunottaren ilta-asu Kuva: Minna Rosvall / Yle

Päivärinta arvostaa vanhoja asuja, koska hänen suvussaan on innokkaita ompelukoneen käyttäjiä.

– Minusta on hienoa, että säilytetään kestäviä esineitä ja vaatteita. Monet ovat retroja, muotihan toistaa itseään. Monet näistä voisivat olla ajan tasalla edelleenkin, pohtii Päivärinta. 

Mynämäen Kivimakasiinin Kaunotar ja Silo -näyttely on avoinna päivittäin kello 13–15. Sunilan navetanvintin Jukon historiaa ja koneita esittelevä näyttely on avoinna päivittäin kello 16–18 sunnuntaihin 28.8.2016 asti.