Poikkitaiteelliset projektit kiinnostavat Tarja Turusta – nousee lavalle Kymi Sinfoniettan solistina

Sinfonietta-orkesterin kanssa keikkoihin valmistautuva Tarja Turunen aikoo esittää kappaleita klassisesta musiikista rockiin. Kesäkuun alusta saakka lähes 20 keikkaa ympäri maailmaa tehnyt artisti odottaa myös jo edessä siintävää kesälomaansa perheen kanssa.

kulttuuri
tarja turunen nightwish kymi sinfonietta orkersteri musiikki
Tarja Turunen nousee torstaina tälle Kotkan konserttitalon lavalle yhdessä Kymi Sinfoniettan kanssa.Antti Ojala / Yle

Keskiviikkona 39-vuotis-syntymäpäiväänsä viettävä Tarja Turunen tekee torstaina ja perjantaina suomalaisittain harvinaisemmat esiintymiset yhdessä sinfonietta-orkesterin kanssa. Luvassa on hyvin kirjava joukko musiikkityylejä.

– Maailmalla toki teen hyvinkin paljon crossover-tyyppisiä konsertteja eri orkesterien kanssa. Suomessa olen myös muutaman kerran päässyt esiintymään sinfoniaorkesterin kanssa, sanoo Turunen.

Minusta on niin ihana päästä tänne Kotkaan ja Kouvolaan, vähän kuin kotiseudulle tulisi.

Tarja Turunen

Keikat Kymenlaaksossa ovat mieluinen etappi maailmaa ristiin rastiin matkaavalle artistille.

– Ihan mahtavaa! Minusta on niin ihana päästä tänne Kotkaan ja Kouvolaan, vähän kuin kotiseudulle tulisi, Turunen iloitsee.

Sibeliuksesta Led Zeppeliiniin

Kymi Sinfonietta avaa syyskautensa komeasti huomenna ja ylihuomenna kahdella keikalla Kotkassa ja Kouvolassa. Skaala on laaja ja musiikkia kuullaan Sibeliuksen, Straussin ja Puccinin kaltaisten klassisten säveltäjien töistä aina populaarimusiikkiin.

– Ihan viimeiseksi kuullaan Led Zeppeliniä, paljastaa sopraano.

Keikoilla kuullaan myös Turusen omia sävellyksiä – lisäksi mukana on yksi kappale Nightwishiltakin.

"Olen löytänyt soundini ja tyylini"

Nightwish seuraa yhä Turusta, vaikka hän jättikin yhtyeen jo yli kymmenen vuotta sitten. Myös suhtautuminen Nightwishin kappaleisiin on muuttunut vuosien aikana.

– Laulan niitä tänä päivänä ihan toisella fiiliksellä, kuin mitä silloin bändiaikoina. Siinä näkee oman työn ja äänenkehityksen sekä mihin elämä on vuosien jälkeen minut vienyt.

Suomen maisemat ovat vaihtuneet Argentiinan Buenos Airesista aina Espanjaan, jonne Turunen nyt tekee muuttoa.

Elokuun alussa ilmestyi hänen uusin albuminsa_The Shadow Self_, jota artisti kuvailee rohkeimmaksi ja henkilökohtaisimmaksi.

– Se on hyvin monipuolinen raskaan rockin albumi, mutta myöskin hyvin elokuvallinen ja sinfoninen. Olen löytänyt oman identiteettini, soundini ja tyylini.

Edessä siintää lähes kolmen viikon kesäloma

Kun keikat Kymi Sinfoniettan kanssa saadaan päätökseen, Turunen aikoo suunnata vihdoinkin kesälomalle. Takana on koko kesän kestänyt kiivas keikkatahti.

– Tulee tarpeeseen! huudahtaa Turunen.

Lepäämisen lisäksi hän aikoo viettää aikaa perheensä kanssa. Suunnitelmissa on myös varata aikaa kuntoilulle.

– Olen ajanut itseni siihen, että konsertteja ja matkustamista on ollut niin paljon. Ei ole ollut energiaa pitää itsestään huolta. Sen aika tulee nyt.

Loppuvuodesta on vielä luvassa muun muassa 10-vuotisjoulukonserttikiertue. Henkäys ikuisuutta -joulualbumi oli Turusen ensimmäinen soololevy aikoinaan. Special-konsertin tähtivieraina nähdään muun muassa Olli Lindholm ja Voice of Finland -kauden kaksi voittajaa Miia Kosunen ja Suvi Åkerman.

Tarja Turusen haastattelu kuultavissa myös Yle Areenassa tästä.