Hyppää sisältöön

Maaseututaajamat vihdoin nykyaikaan – Miljoonalla valokuitua Mikkelin kylille

Valtio, EU ja Mikkelin kaupunki rahoittavat hankkeesta suurimman osan. Kiinteästä laajakaistayhteydestä kiinnostuneen on syytä olla hereillä hyvissä ajoin.

Valokuitukaapeli lähikuvassa. Kuva: Steve Allen / YLE

Teleyhtiö MPY alkaa rakentaa kiinteää laajakaistaverkkoa uusille alueille Mikkelissä. Valokuitukaapeli vedetään Ristiinan, Anttolan, Otavan, Haukivuoren ja Suomenniemen alueille siten, että 100 metrin päässä verkosta on noin 1900 kotitaloutta.

– Käytännössä näille alueille rakentuu kuiturunkoverkko, jonka välityksellä asiakkaat voivat liittyä nopeaan laajakaista- ja kaapelitelevisioverkkoon, sanoo MPY:n myyntijohtaja Juha Putkonen.

Ristiinassa töiden on määrä valmistua vielä kuluvan vuoden aikana, Haukivuoressa ja Anttolassa vuonna 2017 ja Otavassa ja Suomenniemellä vuonna 2018. Noin puolet verkosta rakennetaan yhteistyössä Järvi-Suomen Energian kanssa, joka tekee samoilla alueilla maakaapelointitöitä. 

Hankkeen rahoituksesta noin puolet tulee EU:n ja valtion Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta, 20 prosenttia Mikkelin kaupungilta ja loput MPY rahoittaa itse. Kokonaisbudjetti on 1 151 340 euroa. MPY:N myyntipäällikön Juha Putkosen mukaan kuituverkon rakentaminen vähäväkisille alueille ei olisi kannattavaa ilman julkista tukea.

– Kuituverkon rakentaminen on kallista, kun taajama-alueilla kaikki pitää tehdä kaivutyönä ja asiakkaita näillä alueilla ei kuitenkaan ole tuhatmäärin. Tällaisella rahoitusmallilla investoinnin kuoletusaika pysyy järkevissä puitteissa, Juha Putkonen sanoo.

Putkonen korostaa, että kiinteästä laajakaistayhteydestä kiinnostuneiden asiakkaiden on syytä olla liikkeellä hyvissä ajoin. Ensi vaiheessa yhteyden vetäminen omaan taloon maksaa noin 1500 euroa. Jälkikäteen se on kalliimpaa.

Kyläverkkohankkeen päätyttyä Mikkelin noin 55 000 asukkaasta noin 40 000 on kiinteän laajakaistan piirissä.

.
.