Tommy Tabermannin runot saarnaavat rakkautta nyt äänitteellä

Äänekoskelainen lausuja Maija Piitulainen on koko aikuisikänsä kantanut Tommy Tabermannin runoja taskussaan. Hän on lausunut Tabermannin rakkaudentäyteisiä runoja monenlaisilla lavoilla, omien sanojensa mukaan savutuvista kristallilamppujen alle. Jo runoilijan elinaikana Piitulainen sai luvan koostaa runoista äänilevyn, jota työstettiin vuosina 2009–2010. Tabermannin kuolema keskeytti levynteon, mutta nyt surutyö on tehty, ja runojen on taas aika elää.

Tommy Tabermann
Edesmennyt runoilija Tommy Tabermann ja lausuntataiteilija Maija Piitulainen.
Maija Piitulainen

Tommy Tabermannin runot kertovat rakkaudesta, rakkaudesta ja rakkaudesta. Siksi ne eivät mene pois muodista.

– Hellyys ja rakkaus ovat ihmiselle elinehto, ihminen kaipaa kosketusta ja ennen kaikkea hyväksymistä, tiivistää lausuntataiteilija Maija Piitulainen.

Rakkaudesta, hellyydestä ja ihmiselämän välttämättömistä tarpeista puhuminen on Piitulaiselle tärkeää. Hän on lausunut Tommy Tabermannin runoja erilaisissa tilaisuuksissa jo niin monia vuosia, että niitä on vaikea laskea. Vuosien vieriessä Tabermannin runot ovat tulleet entistä ajankohtaisemmiksi.

– Pahoin pelkään, että tämän päivän ihminen on kovettanut itsensä. On fiksua olla kova, jopa julma. Kun kuuntelee tämän päivän kielenkäyttöä, se on tosi raakaa. Nyt, jos koska, on Tommyn runoille tarvetta. Miksei me puhuta kauniita ja hyviä asioita, kehuta toisiamme ja uskalleta koskettaa? miettii Maija Piitulainen.

"Lausu, lausu sinä minun runojani"

Piitulainen on juuri julkaissut äänilevyn, johon on koottu kolmisenkymmentä Tabermannin runoa lausuttuna ja laulettuna. Levyllä esiintyy Piitulaisen lisäksi soitin- ja lauluyhtye Rapsodia. Sävellykset ja sovitukset on kitaristi Jouko Takalan käsialaa.

Miksi äänekoskelaislausuja sai vapain käsin sukeltaa Tabermannin runojen paljouteen, valita ja esittää niitä oman valintansa mukaan?

– Kun ensimmäisen kerran kysyin lupaa esittää hänen runojaan, hän sanoi että "lausu, lausu sinä minun runojani, minä myyn kirjoja." Kysyin lupaa yleensä uudelleen, kun lähdin johonkin esiintymään. Hän lähetti aina kuulijoille terveisiä, kertoo Maija Piitulainen.

Tommy Tabermann
Tommy Tabermann kuoli 62-vuotiaana, vuonna 2010. Juha-Pekka Inkinen / Yle

Levyn tekeminen aloitettiin vuonna 2009.

– Vaikeus oli siinä, että runoja on niin paljon. Oli vaikea tehdä valintaa, mitä mahtuu mukaan ja mikä sopii kuoron lauluihin. Levyllä runo johtaa aina seuraavaan lauluun.

Tommy Tabermannin kuolema vuonna 2010 keskeytti levynteon.

– Tarvitsimme suruaikaa. Viime keväänä soittelin kuitenkin Jouko Takalalle, että voisimmeko tehdä levyn valmiiksi.

Nöyrä kiitos Tommylle

Levy äänitettiin Suolahti-salissa ja Juha Hintikan kotistudiossa.

– Nykyäänhän Juhalla on oikein huone, jossa runoja äänitetään. Mutta silloin tämä, laitteiltaan kyllä huippustudio oli pieni komero, jossa niitä puristin. Puhina vain kuului, Piitulainen muistelee hymyillen.

Levy julkistettiin perjantaina 12. elokuuta.

"Olkoon tämä CD nöyrä kiitoksemme Tommylle sinne toiseen maailmaan, jossa hän nyt varmaan runoja rustaa keijuille ja enkeleille", kirjoittaa Maija Piitulainen levyn saatesanoissa.

Maija Piitulaista haastatteli Mikko Maasola.