Tietöiden suma repii hermoja Rovaniemellä – työmaiden turvallisuudessa huomautettavaa

Lukuisat tietyöt herättävät pelkoa, ärtymystä ja hämmästystä Rovaniemellä. Väliaikaiset liikennejärjestelyt ovat usein sekavia ja jopa vaarallisia. Pyöräilijät puikkelehtivat henkensä kaupalla työmailla työkoneiden ja autojen seassa. Työmaiden valvoja myöntää, että työmaiden turvallisuudesta löytyy usein huomautettavaa.

Kuva: Raimo Torikka / Yle

Rovaniemellä on eletty useiden tietöiden keskellä jo kaksi vuotta. Suurin työmaa eli nelostien remontti on loppusuoralla mutta lisäksi kaupungin katuja ja teitä on revitty auki pienempien töiden, esimerkiksi kaukolämpö- tai viemäriputkien rakentamisen vuoksi. Tälläkin hetkellä eri puolilla kaupunkia on monta työmaata.

Yksi niistä on Katajarannan koulun ja päiväkodin vieressä Lukkarinkadulla. Valtava monttu ammottaa koulun ja päiväkodin portin edessä, kun kunnallistekniikkaa uusitaan. Työmaata ei toimittajan ja kuvaajan paikalla käydessä oltu aidattu, vaikka koululaiset leikkivät ihan lähellä. Työmaapäällikkö kuitenkin vakuuttaa, että koululaiset eivät ole vaarassa tippua kuoppaan.

– Mehän tehdään sillä lailla että joka ilta suljetaan sulkuaidoin keulakoneen pää sekä täyttöpää ja vedetään sulkunauhat tuosta metsän puolelta läpeensä, työmaapäällikkö Jouko Pyykönen Lapin Kuljetus Oy:stä sanoo.

Nyt työmaan ympärillä ei näy minkäänlaista suojausta?

– No tietenkin se on aina tilannekohtainen. Miehet opastaa koululaisia menemään oikeaa reittiä.

Vaaralliset liikennejärjestelyt

Poliisiaseman ja kirkon lähellä on meneillään useita tietöitä. Alueella muun muassa uusitaan katujen rakennekerroksia sekä rakennetaan uusia vesijohtoja ja viemäreitä. Pyöräilijät ja jalankulkijat puikkelehtivat työkoneiden ja autojen seassa.

Väliaikaiset liikennejärjestelyt ovat sekavia ja meno on vaarallista, sanoo pyöräilijä Petri Kuikka.

– Täytyy sanoa, että suoraan sanoen vaaralliset, varsinkin kun lapsen kanssa on liikkeellä kun ei aina tiedä että mitä kaistaa millonkii ajaa ja milloin tulee autoja vastaan. Voisivat olla vähän selkeämmät nämä järjestelyt.

Varsinaiseen vaaraan Kuikka ei ole kuitenkaan joutunut tietöiden keskellä.

– Pikkusen se on mielessä koko aika, kun poikakin kulkee tästä tätä kautta kouluun jatkuvasti, että miten tästä selviää tästä hässäkästä.

Peltikolareita työmailla

Rovaniemen kaupungilla on niin paljon tietöitä, ettei kaupungin omaa väkeä riitä valvomaan kaikkia. Osaa työmaista valvoo ulkopuolinen yritys, Proacon. Tietöiden valvoja myöntää, että työmaiden liikennejärjestelyistä on löytynyt huomauttamista.

– Aina pientä parantamisen varaa löytyy. Näistä urakoitsijoille justiin vähän aikaa sitten annoin palautetta että pitäisi pikkuisen saada johdonmukasemmaksi sitä reittiä, että se näkyy jalankulkijalle kokonaisuutena, että näkee jo selvästi kauempaa, mistä reitti kulkee eikä tule semmoisia tilanteita että jalankulkijat joutuvat puikkelehtimaan ajoneuvojen välissä, työmaavalvoja Janne Alkki Proacon Oy:stä sanoo.

Alkki lisää, että vakavia puutteita työmaiden turvallisuudesta ei kuitenkaan ole löytynyt. Rovaniemen tietyömailla on sattunut muutama peltikolari, mutta pahemmilta onnettomuuksilta on ainakin vielä vältytty.

Tietyöt poliisiaseman ja kirkon tienoilla jatkuvat, kunnes lumi tulee maahan. Talveksi risteykseen tulee liikennevalot. Työt jatkuvat ensi keväänä.