1. yle.fi
  2. Uutiset

Sienisyksy on pohjoisessa pettymys: sieniä on pitänyt haeskella ja herkkutatit ovat suorastaan hukassa

Sienisadosta enteiltiin tälle syksylle hyvää, mutta moni merilappilainen poimija on kulkenut lähimetsissään tyhjän korin kanssa. Kemiläisen sienestäjän vuosikymmenien kokemus tutuilta mailta antaa viitteitä sille, että kerättävää on vähän.

sienet
Tuomo Kajosmäki omalla pihallaan
Kati Siponmaa / Yle

Elokuun lisäksi Suomessa päästään usein vielä syyskuussakin sienimetsään, joten vielä ei kannata sienikoria heittää varaston perälle.

– Se on myös alueellinen juttu. Muualta Lapista voi löytyä, mutta tässä Kemin lähialueella on ollut aika vähän sientä. Saattaa niitä tulla lisää syksyn mittaan, tuumaa sienestäjä Tuomo Kajosmäki.

Ahkerana luonnossa liikkujana hän on saanut silti saalistakin.

Kuivattuja sieniä
Kanttarellit ja haperot ovat kuivattuina helppoja käyttää vaikka erilaisiin kastikkeisiin.Kati Siponmaa / Yle

– Hyvällä tuurilla löytyi muutama litra kantarelleja vanhasta paikasta Sivakkavaarasta ja Karsikosta löytyi haperoita tälle syksylle, Kajosmäki paljastaa.

Hänen reiteillään on riittänyt poimittavaksi pääasiassa kangas- ja punahaperoita .

– Ja haaparouskua on näkynyt kohtalaisesti niissä maisemissa, joissa olen kulkenut. Niitä kyllä löytyy, jos vain viitsii metsässä kävellä. Muita sieniä on nyt aika vähän: herkkutatit ovat hukassa!, Kajosmäki parahtaa.

Sienestysreissuilla onkin tarttunut mukaan muita metsän antimia. Mies on tietoisesti poiminut säilöntäpuuhia varten osin kypsymätöntä puolukkaa.

– Se on hillopuolukkaa, jossa on raakaa seassa. Hillo saostuu silloin paremmin. Vasta parin viikon päästä puolukkaa voi poimia survosta varten. Mustikat alkavat olla jo aika vetisiä, mutta mehuahan niistä vielä saa, vinkkaa kokenut metsänkävijä.

Lue seuraavaksi