Britannian kuningatar ja Stephen Fry vedettiin mukaan suomalaiseen kaivosriitaan

Brittiläinen luontojärjestö arvioi, voidaanko Viiankiaavan suojeluarvot siirtää jonnekin muualle. Luontojärjestössä ovat mukana mm. Britannian kuningatar, näyttelijä Stephen Fry ja TV-juontaja David Attenborough. Viiankiaavan suojelijat uskovat, etteivät nämä tiedä, minkälaiseen hankkeeseen järjestö on mennyt mukaan.

talous
Viiankiaapa
Viiankiaapa SodankylässäPia Tuukkanen / Yle

Sodankylän Viiankiaavan suolle suunniteltu kaivos nostattaa kansainvälistä väittelyä. Paikalliset poroyrittäjät ja luonnonsuojelijat vetoavat mm. Britannian kuningattareen Elisabetiin, näyttelijä Stephen Fry'hin ja kuuluisaan TV:n luontodokumenttien juontajaan David Attenboroughiin, jotta nämä sanoutuisivat irti hankkeesta.

Asiasta kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Viiankiaavalla kaivoshanketta vie eteenpäin Britanniaan rekisteröity kaivosyhtiö Anglo American. Se on tehnyt sopimuksen brittiläisen luontojärjestön Fauna and Flora Internationalin (FFI) kanssa Viiankiaavan luontoarvojen kartoittamisesta. FFI selvittää mm., onko Viiankiaavan luontoarvot korvattavissa siten, että jokin muu alue Lapissa suojeltaisiin, jos Viiankiaapa tuhoutuu kaivostoiminnan takia.

Kuningatar Elisabet on FFI:n suojelija. Attenborough ja Fry puolestaan ovat järjestön varapuheenjohtajia.

Viiankiaavan (siirryt toiseen palveluun) suojelijat eivät usko brittikuuluisuuksien tietävän, mihin järjestö on ryhtynyt. Kaivoksen uskotaan pilaavan ainutlaatuisen luontokokonaisuuden täysin. Anglo American on tehnyt koekairauksia alueelle, joka on yli puolet suojelualueen pinta-alasta.

Kaivoksen perustaminen on tällä hetkellä jäissä, sillä kaivosluvasta on valitettu ja oikeuskäsittely on kesken.

FFI:n liiketoiminta- ja biodiversiteettijohtaja Pippa Howard kertoo, että järjestö vastustaa suojelualueilla tapahtuvaa kaivostoimintaa, mutta jos sellaista joka tapauksessa kyseisen maan hallituksen suostumuksella tehdään, on hyvä varmistaa, että toiminta tehdään ympäristön kannalta parhaalla mahdollisella teknologialla.

Kuningatar, Fry tai Attenborough eivät kommentoneet asiaa.

Lähteet: The Guardian