1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raiteet

Hämeenlinnan ratapihan tukki- ja pöllipinot Janakkalaan ja tontti keskussairaalalle?

Hämeenlinnan ratapihalla oleva puutavaraterminaali saattaa siirtyä Janakkalaan. Liikennevirasto näyttää vihreää valoa tukki- ja pöllikuormauksen uudelle paikalle. Siirto avaisi myös tien Kanta-Hämeen uudelle keskussairaalalle Harvialan ja Viipurintien kulmaan.

raiteet
Uusi keskussairaala sijoittuisi Hämeenlinnassa vilkkaan Viipurintien tuntumaan
Viipurintien ja Harvialantien risteyksen tuntumassa uusi sairaala olisi helposti tavoitettavissa.Kari Mustonen/ Yle

uuden Kanta-Hämeen keskussairaalan suunnittelijoille tarjoutui loppukesästä odotettu hyvä uutinen.

Liikennevirasto voisi luopua Hämeenlinnan ratapihan puutavaran lastausterminaalista ja siirtää sen Janakkalan puolelle. Ajatus liittyy maan ratoja kulkevan puutavaran lastausten keskittämiseen ja tehostamiseen.

Toivonkin, että vuoden loppuun mennessä meillä olisi valittuna vaihtoehto Hämeenlinnan ratapihan puutavaraterminaalille.

Leena Roppola

Hämeenlinnan kaavoituspäällikö Leena Roppola on tyytyväinen. Hämeenlinnan kaupunki pitää rautatieaseman ja ratapihan seutua keskusta-alueena. Ne olisi saatava tukki- ja pöllipinoja arvokkaampaan käyttöön.

– Toivonkin, että vuoden loppuun mennessä meillä olisi valittuna vaihtoehto Hämeenlinnan ratapihan puutavaraterminaalille, kaavoituspäällikkö Roppola huokaa.

Liikenneviraston linjaus ja lupaus tutkia terminaalille uusia sijoituspaikkoja Janakkalasta käynnistää neuvottelut.

Hämeenlinnan kaupunki pohtii ratapihan alueen kehittämismahdollisuuksia niin Liikenneviraston, Senaattikiinteistön kuin Puolustusvoimienkin kanssa.

Janakkalassa on alustavasti selvitetty pariakin radan varressa olevaa kohdetta, jotka voisivat sopia termaalin käyttöön.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri haluaisi uuden kompaktin keskussairaalan ratapihan tuntumaan Viipurintien ja Harvialantien risteykseen, pääradan itäpuolelle.

Kyse on yli 250 miljoonan euron investoinnista ja lähes 2000 työpaikasta. Rautatieaseman ja hyvien bussiyhteyksien ristyksessä oleva uusi keskussairaala vetäisi ja houkuttelisi hyvin niin asiakkaita kuin henkilökuntaakin Etelä-Suomessa.

Lue seuraavaksi