Budjettiehdotus muhii nyt ministeriöissä – korkeakoulujen säästökiista jatkuu

Kiista korkeakoulujen määrärahojen leikkaamisesta ei ratkennut tänään opetusministeriön ja valtiovarainministeriön neuvotteluissa. Selvyyttä odotetaan elo-syyskuun vaihteen budjettiriiheen mennessä.

politiikka
Veistospäitä Helsingin yliopiston taidehistorian kirjastossa.
Yle

Valtion talousarvio eli budjetti eteni keskiviikkona ministeriökierrokselle eli "bilateraalivaiheeseen", jossa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) neuvottelee talousarviosta jokaisen ministeriön kanssa erikseen.

Neuvottelut opetusministeriön kanssa korkeakoulujen määrärahojen alentamisesta eivät ratkenneet toiveista huolimatta vielä.

– Yhä selvitellään syntynyttä tulkintaerimielisyyttä siitä, ovatko korkeakoulut yksityisiä työnantajia, jolloin budjettiehdotukseen tehdyt vähennykset voidaan poistaa, kertoo kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetusministeriöstä.

Kilpailukykysopimuksen mukaan työnantajamaksujen huojennukset rahoitetaan julkisen puolen työajan pidennyksestä ja lomarahoista luopumisesta syntyvillä säästöillä. Tulkintaa aiheuttaa se, että korkeakoulut ovat yksityisiä toimijoita, mutta ne rahoitetaan julkisilla varoilla.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa korkeakoulut rinnastetaan julkiseen sektoriin, minkä seurauksena niiltä vähennettäisiin kilpailukykysopimuksen tuomat noin 21 miljoonan euron säästöt.

– Tilanne on nyt epäselvä, ja sovittiin, että se selvitetään riiheen mennessä, Lehikoinen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi, että korkeakoulujen rahoituksessa on kyse kilpailukykysopimukseen liittyvästä tulkintaeroista, ei uusista koulutusleikkauksista.

– Ilmeisesti on tulkintaerimielisyyttä EK:n ja valtiovarainministeriön välillä siitä, mikä on julkisen sektorin määritelmä tässä tapauksessa. Se mikä se on, pitää rauhassa katsoa, Sipilä sanoi Ylelle Raumalla keskustan kesäkokouksessa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoi tiistaina kokoomuksen ministerien kesäkokouksessa toivovansa, että korkeakoulut saavat käyttää kikystä syntyneet säästöt itse, eikä niitä vähennettäisi määrärahoista.

Ministeriökierros jatkuu torstaina, jolloin Orpo tapaa muun muassa ulko- ja sisäministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön. Valtiovarainministeri tekee kaksipäiväisten neuvottelujen perusteella budjettiesityksen elo-syyskuun vaihteen budjettiriiheen. Budjettiesitys ei ole julkinen.