1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mielenterveysomaiset janoavat tukea – "Tämä on ennaltaehkäisevää työtä"

Kymmeniä vuosia mielenterveyspotilaiden omaisia tukenut kertoo, että omaiset unohdetaan toisinaan edelleen terveydenhuollossa. Hän pitää omaisten tukemista ennaltaehkäisevänä mielenterveystyönä.

Kuva: Mikko Suhonen / Yle

FinFami Uusimaan toiminnanjohtaja Leif Berg on tukenut mielenterveysomaisia pian kolmekymmentä vuotta. Hän pitää omaisten tukemista ennaltaehkäisevänä mielenterveystyönä. Edelleen Suomessa on hänen mukaansa kosolti terveydenhuollon toimipaikkoja, joissa omaiset unohdetaan kokonaan.

– Psykiatriassa hoidetaan usein vain yksilöä, vaikka koko perhe tarvitsisi apua. Esimerkiksi syövän kohdalla tuntuu, kuin tietoa olisi helpompi jakaa myös sairastuneen omaisille.

Rakkaus auttaa.

Seppo Nuuttila

Bergin oma veli sairastui aikoinaan skitsofreniaan. Samaa sairautta on 70-luvulta saakka sairastanut lappeenrantalaisen Seppo Nuuttilan vaimo. Yhteisiin vuosiin on mahtunut paljon.

– Rakkaus auttaa.

Nuuttila on vuosikymmenten aikana saanut apua vertaistuesta.

– Näille ihmisille on ollut paljon helpompi puhua.

"Oma hätä ja heränneet tunteet keskusteluttavat"

Ihmiset ottavat yhteyttä omaisyhdistyksiin usein erittäin hämmentyneinä. Leif Bergin mukaan tyypillinen tapaus on sellainen, että sairastunut ihminen on juuri hetki sitten joutunut sairaalaan.

Psykiatriassa hoidetaan usein vain yksilöä, vaikka koko perhe tarvitsisi apua.

Leif Berg

– Mitä nyt tapahtuu ja mikä on sairastuneen ennuste? Oma hätä ja heränneet tunteet keskusteluttavat tuossa vaiheessa paljon.

– On tutkittu, että siinä vaiheessa kun sairastunut ihminen hakee apua, niin heidän omaisistaan lähes puolet voisi saada siinä tilanteessa depressiodiagnoosin.

Mielenterveysongelmat eivät FinFami Uusimaa ry:n mukaan ala yhtäkkiä, vaan perheissä tilanteesta on kärsitty jo pitkään ennen avun hakemista.

– Tämän vuoksi työ lapsiperheissä on tärkeää. Tämä on ennaltaehkäisevää työtä, jotteivät sairaudet trauman vuoksi periydy lapsille.

Mielenterveysomaisten keskusliitossa FinFamissa on 16 jäsenyhdistystä ympäri Suomen. Etelä-Karjalassa aiotaan elvyttää omaisten yhdistystoiminta uudelleen eloon.