1. yle.fi
  2. Uutiset

"Näyttelijän työ on etuoikeutettu ammatti" – Jarmo Perälä leikkii lavalla roistoa

Kuopion kaupunginteatterin uusi kiinnitys Jarmo Perälä pukeutuu näytellessään usein roiston nahkoihin. Hän pitää näyttelijän työtä etuoikeutettuna ammattina, sillä hänelle maksetaan tosissaan leikkimisestä. Perälän palo teatterin lavalla näyttelemiseen ei ole sammunut elokuva- tai televisioroolien jälkeen.

näyttelijät

Jarmo Perälä on aikaisemmin näytellyt esimerkiksi Kylmäverisesti sinun -rikossarjassa ja Vares-elokuvassa Sheriffi. Hän on usein päätynyt tulkitsemaan ihmisten varjoisia puolia.

– Sankariroolit ovat kiertäneet minua. Olen näytellyt leffoissa ja sarjoissa vähän vinksahtaneempaa kaveria. Mikä on jollain tavalla haasteellisempaakin, luonnehtii Perälä roolejaan.

"Etuoikeutettu ammatti"

Perälän palo teatterin lavalla näyttelemiseen ei ole sammunut elokuva- tai televisioroolien jälkeen.

– Näyttelijän työ on suurimmalta osin etuoikeutettu ammatti. Sinulle maksetaan leikkimisestä, leikit tosissasi lavalla. Eläydyt toisten ihmisten nahkoihin.

Perälä sanoo, että freelancer näyttelemistä ja kaupunginteatterin kuukausipalkalla näyttelemistä ei voi suoraan voi verrata keskenään. Myös freelancer-näyttelijän työ voi olla vakaata, jos sopivia rooleja on tarjolla säännöllisin väliajoin.

– Jos tulee pitkiä kausia, ettei ole mitään, näyttelijästä tulee jossain vaiheessa arka eläin. Alkaa miettiä, kelpaako enää minnekään, pohtii Perälä näyttelijän työn luonnetta.

Kalakukkoja pyöräretkien evääksi

Jarmo Perälä tuli Kuopioon kaupunginteatterin ohjaaja Pekka Laasosen sekä ohjaaja Olli-Matti Oinosen houkuttelemana. Perälä kertoo, että vastaanotto on ollut lämminhenkinen ja odotukset teatterikauteen ovat innostuneet.

Tällä hetkellä Perälä odottelee polkupyörää huollosta, jotta pääsisi tutustumaan uuteen kotikaupunkiin kunnolla.

– KuPS, KalPa ja kalakukot, näillä on hyvä lähteä liikkeelle.

Lue seuraavaksi