Haukilahden lukio muutti kampukselle – oppilaat pääsevät maistamaan yliopistoelämää

Espoossa kokeillaan lukio-opetusta uudenlaisessa oppimisympäristössä. Haukilahden lukio muutti lukukauden alussa Aalto-yliopiston kampukselle ja jakaa osan opiskelutiloista yliopiston kanssa.

Kotimaa
Opetusta Haukilahden lukion uusissa tiloissa
Yle

Haukilahden lukio olisi mennyt remonttiin muutaman vuoden sisällä, mutta koulun siirtyminen Aalto-yliopiston kampukselle on jotain ihan muuta kuin väistyminen evakkoon remontin tieltä.

Espoo kokeilee Otaniemen tiloissa lukio-opetukselle uusia oppimisympäristöjä. Opetus tapahtuu osittain yliopiston tiloissa ja lukiolaiset voivat suorittaa myös yliopiston kursseja. Lukioaikana suoritetut kurssit on mahdollista hyväksilukea myöhemmissä yliopisto-opinnoissa. Itse opiskelua halutaan tuoda koulun seinien sisältä lähemmäs muuta yhteiskuntaa sekä muuttaa oppimistapoja paremmin nykyajan lukiolaisille sopiviksi.

– Se varmasti vielä muuttuu, että opetus tapahtuu paljon muuallakin kuin luokassa omassa koulussa. Ja yritysten, yhdistysten, yliopistojen ja korkeakoulujen mukaanotto lukioon on varmasti nykyajan opiskelua, sanoo Haukilahden koulun rehtori Pekka Piri.

Ympäristön mahdollisuudet innostavat oppilaita

Vanhaan Teknisen korkeakoulun kemian laitoksen puutekniikan rakennukseen remontoidut muunneltavat tilat ovat edelleen Haukilahden lukion keskuksena, mutta opetuksessa hyödynnetään myös yliopiston tiloja. Joustavien ja innostavien tilaratkaisujen rinnalla Haukilahden lukiolaisia kiinnostaakin erityisesti mahdollisuus kurkistaa yliopisto-opiskeluun.

– Omassa pienessä lukioympäristössä ei oikeastaan näe sitä aitoa yliopistoelämää, mutta nyt täällä sitten saa vähän nähdä kaikenlaista, toteaa Haukilahden lukion abiturientti Ida Alexandroff.

Myös abiturientti Elmo Torppa on innostunut.

– Kyllä nuo kaikki mahdollisuudet, mitä se tuo tullessaan, ovat niin valtavan hienoja, että harmittaa, että on täällä enää yhden vuoden.

Yhteistyön myötä Haukilahden lukio pääsee hyödyntämään opetuksessa esimerkiksi Aalto-yliopiston fysiikan ja kemian laboratorioita, joissa mahdollisuudet ovat aivan toista luokkaa kuin koulujen omissa tiloissa.

Espoo kehittää oppimisympäristöä yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa

Aalto-yliopisto on ollut tiiviisti mukana kehittämässä uutta koulumallia ja myös monet yritykset ovat olleet siitä kiinnostuneita. Aalto-yliopiston palveluarkkitehtuurin professori Jarmo Suominen uskoo, että mallin hyödyntäminen ei jää pelkästään Espooseen.

– Tämä viitoittaa tulevaisuuden kouluratkaisuja. Haukilahden koulu on ensimmäinen esimerkki. Sen jälkeen, kun metro avataan, tähän voivat liittyä muut lukiot käyttämään samoja resursseja hyväkseen. Me pyritään rakentamaan tästä toimintamalli, jota voidaan sitten hyödyntää Espoossa ja muualla Suomessa. Aloitamme samanlaisen kokeilun vuonna 2017 myös Sanghaissa, sanoo Suominen.