Kansalaisopistojen suosikkikurssit täyteen kahdessa minuutissa

Kansalaisopistojen syksyn suosikkikurssit ovat taas pian täynnä. Vaasa-opistossa ilmoittautuminen alkoi jo, Seinäjoen kansalaisopistossa ruljanssi alkaa ensi viikolla. Opetusta järjestetään entistä pienemmin resurssein, ja osittain kurssitarjontaakin on pitänyt karsia.

kansanopistot
Vaasa-opiston ompelukurssi kevätlukukaudella 2014
Kuva Vaasa-opiston ompelukurssilta kevätlukukaudella 2014.Samuel Aghar/Yle

Kansalaisopistojen kursseille ilmoittaudutaan jo täyttä häkää. Suosituimmat kurssit täyttyvät tänäkin vuonna silmänräpäyksessä.

Suomen toiseksi vanhimmassa työväenopistossa eli Vaasa-opistossa verkkoilmoittautuminen alkoi jo tiistai-iltana. Ensimmäiset kurssit täyttyivät parissa minuutissa.

Suosituimpia kursseja ovat tänäkin vuonna esimerkiksi puutyöt, pilates ja jooga, jotka ovat "hirvittävän suosittuja". Myös kirjoittajaryhmiin on tungosta.

– Mehän ollaan oikeistaan erikoistuttu tällaisiin pehmeämpiin liikuntamuotoihin. Jätetään seuroille ja kuntosaleille tällaiset raadantakurssit, sanoo Vaasa-opiston rehtori Sannasirkku Autio.

Moni myös vierastaa kuntosaleja, joten opisto on matalan kynnyksen paikka monenlaisen uuden liikunnan aloittamiseen.

Seinäjoen kansalaisopistossa ilmoittautuminen alkaa vasta ensi maanantaina, mutta jooga- ja pilatestunneille on sielläkin odotettavissa tungosta. Ensimmäisenä täyttyvät myös musiikin yksilöopetukset, muskarit ja lauluryhmät.

Myös yksittäisiä yllättäjiä ilmaantuu. Viime vuonna tällainen oli esimerksi hiustenletityskurssi.

– Joka vuosi tulee myös yllätyksiä. Se voi olla mitä tahansa, vaikka kädentaitojen tekniikka, sanoo Seinäjoen kansalaisopiston rehtori Maija-Liisa Gröhn.

Kursseja karsitaan, maksut nousevat

Valtionosuuksien ja kuntien tuen väheneminen kiristää kansalaisopistojen taloutta. Kurssimaksuja on jouduttu nostamaan ja myös kurssien tuntimääriä ja itse kurssien määriä on jouduttu karsimaan.

Vaasa-opiston rehtori Sanna-Sirkku Autio pitää tilannetta valitettavana.

– Tässä vaiheessa on kuitenkin tultu niin pitkälle, että on jouduttu vähentämään kurssitarjontaa. Ja mitä vähemmän kurssitarjontaa, sen vähemmän sivistystä. Se on kylmää matematiikkaa, Autio sanoo.