Kemin ranta-alue kehittyy nyt vauhdilla – kokosimme tulevaisuudenvisiot

Kemiläiset ovat ottaneet uudistetun Sisäsataman olohuoneekseen. Nyt rantabulevardia aiotaan jatkaa ja alue halutaan sekä paikallisten että matkailijoiden ympärivuotiseen käyttöön. Kysyimme paikallisilta toimijoilta, minkälaisia visioita heillä on ranta-alueen ja läheisen merialueen kehittämiseksi.

Kemi
Urbanpark
Havainnekuva Mansikkanokalle rakennetusta Urbanparkista.Kuva: Kemin nuorisotoimi

1. Rantabulevardia jatkettaisiin leirintäalueelle asti ja reitti jatkuisi myös Kiikeliin. Reitti toimisi ympärivuotisesti ja sen varrelle tulisi palveluita. Rantakatu muistuttaisi Välimereltä ja muualta Euroopasta tuttuja rantabulevardeja. Reitti suunnattaisiin sekä paikallisille että matkailijoille ja toimisi kaupungin olohuoneena.

2. Kaavailu Sarius-hotellihankkeesta elää vielä vahvana. Sariuksen kaava on voimassa ja päätöksiä asiassa pitäisi tulla noin vuoden kuluessa. Matkailijoiden houkuttelemiseksi alueelle laadukas, moderni, korkeatasoinen ja keskeisellä paikalla sijaitseva hotelli olisi tärkeä vetonaula.

Havainnekuva C
Havainnekuva Sarius-hankkeesta.Kemin kaupunki

3. Sisäsatamaan tulisi nuotiopaikka sekä latukahvila, jota talviaikaan ulkona liikkujat voisivat hyödyntää. Yrittäjät ovat olleet kiinnostuneita latukahvilatoiminnasta.

4. Uimaranta-alue haluttaisiin tuoda enemmän myös matkailijoiden tietoisuuteen, jottei se olisi vain paikallisten tiedossa oleva keidas. Mansikkanokka voisi vetää vertoja Oulussa sijaitsevalle Nallikarin uimarannalle.

5. Turisteille olisi tarjolla kalastus sekä pilkkimisaktiviteetteja.

6. Lähialueen saaristoa hyödynnettäisiin nykyistä enemmän. Rannasta voisi liikennöidä vesitaksi, joka veisi ihmisiä lähialueen saariin esimerkiksi marjastamaan, ottamaan aurinkoa ja tutustumana menneeseen elämään. Saaristoa voitaisiin hyödyntää työpaikkojen virkistäytymispäivissä. Selkäsaaressa on jo järjestetty ryhmille Saariolympialaisia.

7. Laitakarin kehittäminen etenee yhdistyksen suunnitelmien mukaan.

8. Kiikelin luontopolkuja kunnostetaan ja laavulle on suunniteltu näköalatornia, josta olisi näkymät kaupunkiin sekä lähiluontoon. Torni olisi oppimisympäristö alueen oppilaille. Sinne tulisi myös säähavaintoasema, joka toimisi aurinkosähköllä. Kiikeli säilyisi kaupunkilaisten rauhoittumis- ja virkistyskäytössä.

9. Sauvosaaressa sijaitsevaa jalkapallokenttää on suunnitelmissa parantaa vielä nykyisestä.

10. Erilaisia *tapahtumia *ranta-alueelle. Suunnitelmissa on muun muassa laajentaa elokuussa juhlittavia venetsialaisia entisestään.

11. Merirosvokoulu-seikkailurata Sisäsatamassa sijaitsevaan aittaan. Paikka voisi olla avoinna ympärivuotisesti ja toimia yhdessä vieressä sijaitsevien Joulupukin satamakonttorin sekä minigolfradan kanssa.

12. Veneenraadot siivotaan pois Mansikkanokalta. Pursiseurojen yhteyteen on kaavailtu yhdessä paikallisten pursiseurojen kanssa uutta lukollista veneiden talvisäilytystilaa.

Seuraavat suunnitelmat ovat toteutuksessa tai juuri valmistuneet:

13. Syksyn aikana Perämeren rannalle Mansikkanokalle rakennetaan matkailukäyttöön viitisentoista 21 neliöistä pientaloa, jotka ovat valmiina joulukuun alussa.

Villoja.
Havainnekuva Mansikkanokalle rakennettavista pientaloista.Kemin Matkailu

14. Mansikkanokalle entisen leikkikentän paikalle on rakennettu erityisesti nuorille suunnattu Urbanpark.

Kemin Lumilinnan huoltorakennuksen 3D-malli.
Tuleva leirintäalueen huoltorakennus.Arkkitehtitoimisto Rauno Ruonansuu Oy.

15. *Viime talvena Kemin edustan jäälle tehtiin *ajorata urheiluautoille. Suunnitelmissa on, että matkailijoita houkutellaan jäiselle radalle tulevanakin talvena.

16. *Leirintäalueelle on rakenteilla uusi *huoltorakennus, joka tulee palvelemaan myös Lumilinnassa yöpyjiä.

17. Sisäsataman aitassa toimiva Joulupukin satamakonttori jatkaa toimintaansa. Talvipakkasilla satamakonttorissa vierailijat voivat siemailla samalla vaikkapa kupin kaakaota.

Juttua varten on haastateltu Kemin matkailun, Kemin yrittäjien sekä Kemin kaupungin edustajia.