Hyppää sisältöön

Brittiläinen hävittäjälentäjä vertasi Suomea Falklandinsaariin – "Erityinen harjoittelu voi olla tarpeen"

Brittiläistä BAE Systemsia edustava Paul Smith esitteli Eurofighter Typhoon -hävittäjää suomalaisille toimittajille keskiviikkona Helsingissä. Hävittäjä on yksi vaihtoehto Suomen nykyisten Hornetien korvaajaksi.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Entinen Britannian ilmavoimien hävittäjälentäjä Paul Smith tekee kaikkensa vakuuttaakseen kuulijansa Eurofighter Typhoon -hävittäjän soveltumisesta suomalaisiin oloihin. Smith kertoo, että kone on lentänyt muun muassa 30 asteen pakkasessa Luulajassa Pohjois-Ruotsissa.

Suomessa hävittäjien pitää pystyä toimimaan myös maantietukikohdissa, joita ilmavoimat voi perustaa maanteille tehtyjen lentokoneiden varalaskupaikkojen luokse. Smith sanoo, että Suomen ja Britannian ilmavoimien pitäisi tehdä yhteistyötä, jotta molemmille osapuolille tulisi selväksi, millaisia välineitä maantietukikohdissa pitää olla.

– Riippuen siitä, mitä se pitää sisällään, meidän täytyy ehkä pitää erityisiä harjoituksia tai tehdä erityisiä testejä varmistaaksemme, että kone soveltuu sellaiseen, Smith sanoo.

– Oletan, että se olisi jotain samanlaista kuin Falklandinsaarilla ankarissa olosuhteissa, Smith sanoo.

Smith edustaa brittiläistä BAE Systemsia, joka kehittää Eurofighter Typhoonia kumppaniensa kanssa. Hän esitteli hävittäjää toimittajille keskiviikkona Helsingissä.

Eurofighter Typhoon on yksi seitsemästä konetyypistä, joita on kaavailtu Suomen nykyisten Hornet-hävittäjien korvaajiksi.

Vain mittari paljastaa huippunopeuden

Smith on entinen Britannian ilmavoimien lentäjä. Hän on lentänyt eri hävittäjillä yli 3 000 tuntia, joista 600 Eurofighter Typhoonilla.

Eurofighter Typhoon yltää parhaimmillaan kaksinkertaiseen äänennopeuteen eli sen Machin luku on 2. Hornetin Machin luku on 1,8. Lentäjälle huippunopeudessa ei ole mitään erityistä.

Suomelle on tarjolla myös Eurofighter Typhoon -hävittäjiä. Kuva: EPA

– Hävittäjän ohjaamo on hyvin hiljainen. Ainoa asia, mistä tietää saavuttaneensa kaksinkertaisen äänennopeuden, on lukema mittarissa, Smith sanoo.

Puolustusvoimat pyysi tietoja seitsemästä koneesta

Typhoonin kanssakilpailijat Hornetien korvaajiksi ovat yhdysvaltalaisen Boeingin valmistamat F-15 ja F/A-18, Lockheed Martinin F-16 ja F-35, ranskalainen Dassault Rafale, ja ruotsalaisen Saabin valmistama Gripen E.

Puolustusvoimat lähetti tietopyynnöt näistä konetyypeistä Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustushallinnoille aiemmin tänä vuonna.

Varsinaiset tarjouspyynnöt on tarkoitus lähettää vuonna 2018 ja hankintapäätöstä suunnitellaan vuodelle 2021.

Uusien hävittäjien hankintahinnan on etukäteen arveltu olevan 5–10 miljardin euron luokkaa. Viime vuoden heinäkuussa Ylen A-studio kertoi, että koko elinkaarensa aikana uudet hävittäjät saattavat maksaa 20–30 miljardia euroa hankintahinnan päälle.

Nykyisten Hornetien hankintapäätös tehtiin vuonna 1992. Kaupan arvo oli nykyrahassa noin 5 miljardia euroa.