Turkin puhdistuksia paennut kenkäkauppias myi kauppansa ja lensi Helsinkiin

Itähelsinkiläiseen asuntoon kokoontunut turkkilaisryhmä ei vastaa yleistä mielikuvaa turvapaikanhakijoista. Olohuoneeseen kokoontuneet miehet, naiset ja lapset ovat lentäneet suoraan Suomeen, ja he ovat majoittuneet vuokraamiinsa asuntoihin. He ovat paenneet Turkin vallankaappausyrityksen jälkeisiä puhdistuksia.

Fethullah Gök anoi viime viikolla turvapaikkaa Suomesta. Myös hänen vaimonsa ja lapsensa ovat nyt Suomessa. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

31-vuotias kenkäkauppias Fethullah Gök on yksi viime viikolla Suomesta turvapaikkaa hakeneista 11 Turkin kansalaisesta. Hän tulee perheestä, joka on tukenut vallankaappauksesta syytettyä uskonnollista johtajaa Fethullah Güleniä pitkään.

Pitkätukkaisen ja rennon oloisen Gökin perheellä oli seitsemän kenkäkauppaa Turkin pääkaupungissa Ankarassa. Yksi kaupoista oli Fethullahin nimissä.

– Olin ryhtynyt valmistelemaan kaupan myyntiä, koska tunnelma Turkissa oli kireä jo ennen vallankaappausyritystä. Isäni kaupat on siirretty toisiin nimiin, mutta kukaan ei käy ostoksilla. Olemme merkittyjä, Fethullah Gök kuvailee tunnelmia.

Kauppias pelkäsi pidätystä

Hänen isänsä on ollut ulkomailla pitkään. Kun Gök kuuli, että heinäkuun vallankaappausyrityksestä syytettiin Fethullah Güleniä, hän tajusi, että lähdön aika oli tullut.

– Veljeni ei pääse Turkista, vaan piileskelee jossakin. Pelkäsin, että minut pidätetään ikään kuin panttivangiksi, jotta veljeni saataisiin kiinni. Tällaisista pidätyksistä on useita esimerkkejä viime viikkoina, Gök selittää.

Turkin vallankappausyrityksen jälkeen pidätettyjä sotilaita Istanbulissa. Kuva: Sedat Suna / EPA

Gökin veli Said oli poliisi, ja hänet otettiin kiinni viime vuonna Istanbulissa, kun poliisista puhdistettiin Gülenin tukijoiksi epäiltyjä. Hänet päästettiin vapaaksi odottaman oikeudenkäyntiä yli vuoden kestäneen tutkintavankeuden jälkeen. Vallankaappausyrityksen jälkeen entinen poliisi painui maan alle, koska pelkäsi, mitä tapahtuisi kiihkeissä tunnelmissa.

Suomen myöntämä viisumi valmiina

Fethullah Gök sai kenkäkauppansa myytyä, tosin kovan kiireen takia huonoon hintaan. Gök on aiemmin käynyt Suomessa tutkimassa liikemahdollisuuksia. Hänellä oli valmiiksi voimassa oleva monikertaviisumi, joten hän tiesi minne mennä.

Gök saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle 22. heinäkuuta eli viikko Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen.

– Pelkäsin lähtiessäni, että minut pysäytetään Istanbulin lentokentällä jo pelkän etunimeni takia, mutta kaikki meni hyvin.

Fethullah Gökin vaimo ja perheen kaksi lasta tulivat pian perässä tavallisilla viisumeilla, mikä oli valtava helpotus.

En tullut hakemaan lapsilisiä, vaan elättämään itseäni yrittäjänä.

Fethullah Gök, turvapaikanhakija Turkista

– Kaikki muu jäi Turkkiin, toivottavasti voimme aloittaa uudestaan täällä. En tullut hakemaan lapsilisiä, vaan elättämään itseäni yrittäjänä, Fethullah Gök pohtii.

Turkin hallitus ja presidentti Recep Tayyip Erdoğan näkevät Fethullah Gülenin liikkeessä vaarallisen terrorijärjestön, joka jo pitkään on pyrkinyt samaan valtion käsiinsä. Vallankaappausyritys oli tämän ajattelun mukaan salajuonen huipentuma.

Gülenin kannattajat puhuvat jostakin aivan muusta. Tukijat näkevät Gülenin Hizmet-liikkeen rauhanomaisena maltillisena yhteisönä. Heidän mukaansa Gülen korostaa uskontojen välistä dialogia ja hyviä tekoja, kuten koulujen avaamista eri puolille maailmaa.

– Olen auttanut ulkomailta ja Turkin itäosista tulleita opiskelijoita muun muassa maksamalla heidän vuokriaan. Nyt sanotaan, että heistä tulee terroristeja, kenkäkauppias Fethullah Gök ihmettelee.

Turkissa kerrottiin jo vuosia sitten Gülenin kannattajien järjestelmällisestä soluttautumisesta armeijaan, poliisiin ja oikeuslaitokseen. Turkkilainen toimittaja Ahmet Şık joutui vuonna 2011 vuodeksi vankilaan, kun hän yritti selvittää Gülen liikkeen toimintaa.

Fethullah Gök ei ymmärrä soluttautumissyytöksiä.

– Veljeni teki työnsä poliisina kaikkien sääntöjen mukaan. Eikö saisi hakea töitä muualta kuin moskeijasta, jos on käynyt Gülenin tukemaa koulua, Fethullah Gök kysyy.

Appi ilmiantoi syyttäjälle

Kaappausyritys jakaa kansaa, ja jakolinjat ulottuvat Fethullah Gökin perheeseen.

Turkin presidentti on kehottanut kansalaisia paljastamaan lähipiirissään olevat Fethullah Gülenin kannattajat. Kuva: Sedat Suna / EPA

Gökin appi on presidentti Erdoğanin Oikeus- ja kehityspuolueen kannattaja. Presidentti on kehottanut kansalaisia ilmiantamaan Gülenin kannattajia. Appi teki työtä käskettyä toimittamalla syyttäjälle ilmiantokirjeen, tosin vasta sen jälkeen kun Fethullah Gök oli paennut maasta.

Appi kehotti vaimoani eroamaan minusta ja matkustamaan kotiseuduilleen.

Fethullah Gök, turvapaikanhakija Turkista

– Appi kehotti vaimoani eroamaan minusta ja matkustamaan kotiseuduilleen, koska sieltä löytyisi sopivia aviopuolisoita, Gök hymähtää.

Hän sanoo, ettei ole katkera kenellekään, ehkä appikin myöhemmin tajuaa mitä tuli tehtyä.

Suomessa Gülenin satakunta kannattajaa

Suomessa on Güleniä lähellä olevien liikemiesten yhteisö, joka myös on auttanut nyt tulleita turvapaikanhakijoita käytännön kysymyksissä.

Ylen tapaamat turkkilaiset turvapaikanhakijat eivät asu vastaanottokeskuksissa, vaan yksityisasunnoissa Helsingin-seudulla.

Fethullah Gülenin kannattajien määrästä Suomessa liikkuu erilaisia tietoja, koska mitään jäsenkirjaa ei ole. Liikettä lähellä oleva liikemies arvioi luvuksi noin 100 koko maassa.

Suomeen asti tuskin kohdistuu suurta pakolaisliikettä Turkista. Pakolaisreitti Suomeen on pitkä ja hankala. Viisumeita on vaikea saada, ja monien Gülenin kannattajien passit on peruttu. Tällä viikolla on tullut neljä uutta Turkin kansalaisten tekemää turvapaikkahakemusta, viime viikolla tehdyn 11 lisäksi.

Turkki on etsinyt Gülenin tukijoita myös Euroopassa, joten myös Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden kohtalo varmasti kiinnostaa Turkkia.

Jutun lopussa päivitetty uusimmat turkkilaisia turvapaikanhakijoita koskevat luvut kello 15.55.