1. yle.fi
  2. Uutiset

Vedenalaiset konsertit muuttavat Rauman uimahallin taidekokonaisuudeksi

Life Aquatic -taidetapahtuma esittelee yleisölle ääni- ja veistostaidetta veden pinnan alla. Uimahallivierailu Raumalla yhdistyy elävän musiikin konsertiksi ja taidenäyttelyksi loppuviikon ajan.

kulttuuri
Taideteos vedessä
Carolus Manninen / Yle

Loppuviikon ajan Raumalla uimahallireissu saa lisämaustetta, kun sukeltelun lomassa pääsee kuuntelemaan konserttia ja ihailemaan taidenäyttelyä.

Life Aquatic -tapahtuma on taidekokonaisuus, jossa yhdistyvät improvisoitu elävä musiikki, kuvataide ja veden pinnan alla soivat ääni-installaatiot.

Neljän päivän ja kolmen iltakonsertin verran kestävän tapahtuman aikana kuullaan yhteensä neljää eri kokoonpanoa, joiden esiintyminen soitetaan myös vedenalaisista kaiuttimista.

Lisäksi pinnan alla soi päivisin äänitaitelija Petri Kuljuntaustan ääni-installaatio, jossa yhdistyy sadan metrin syvyyydessä äänitettyä Itämeren äänimaisemaa ja Rauman halki virtaavan Kanalin pulputusta. Veden pinnalla kelluu Kristiina Ljokkoin veistoksia, jotka sisältävät vesikasvillisuutta ympäri maailmaa.

"Kokonaisvaltainen kokemus"

Petri Kuljuntaustan mukaan taiteesta voi nauttia myös pinnalla, mutta sukeltaminen syvyyksiin on suositeltavaa.

– Kuuntelukokemus veden alla on aivan toisenlainen, kuin normaalisti korviin kuultuna. Korva ei toimi vedessä ollenkaan. Me aistitimme äänen luiden, pääkallon kautta. Ja se ääni tuntuu täyttävän meidän kokemuspiirin kokonaan.

Kuljuntaustan mielestä pinnanalainen äänimaisema on suurimmalle osalle vieras.

– Pinnan alla ei hahmota, mistä suunnasta ääni tulee, vaan se tuntuu tulevan kaikkialta. Se on hyvin kokonaisvaltainen kokemus.

Vedenalaiset konsertit jatkuvat Raumalla lauantaihin (siirryt toiseen palveluun) saakka.

Lue seuraavaksi