Hyppää sisältöön

Pääkaupunkiseudun #lähiöhelvetti näyttää idylliltä – "Korviini kantautuu laineiden liplatusta ja oululaista kitinää"

Twitterissä on revitty huumoria oululaisessa sanomalehti Kalevassa ilmestyneessä kolumnista, jossa kuvaillaan elämää pääkaupunkiseudulla lähiöhelvetiksi. Ihmiset julkaisevat koko ajan #lähiöhelvetti-aihetunnisteella idyllisiä kuvia pääkaupunkiseudun elämästä. Kampanjan käynnisti Ylen toimittaja kymmenessä sekunnissa.

Torpparinmäen lähiökauheutta, twiittasi Antti Hallia tänään. Yhä useammat ihmiset jakavat kuvia kauniista pääkaupunkiseudusta #lähiöhelvetti-aihetunnisteella. Kuva: Antti Hallia

Kaleva-lehdessä julkaistiin maanantaina toimittaja Antti Ervastin kolumni Pidetään koko Suomi asuttuna (siirryt toiseen palveluun). Siinä Ervasti kuvasi elämää pääkaupunkiseudulla lähiöhelvetiksi.

"Miten kävisi inhimillisyyden, kun Espoo-Vantaiden lähiöhelvetit muuttuisivat liikakansoituksen paineissa entistä helvetillisemmiksi? Mahdettaisiinko siellä enää niin kovasti vinkua muulle Suomelle maksumiehiksi joutumisesta?", Ervasti kirjoitti.

Lehmien lisäksi täällä helvetissä elää myös metrisiä haukia. Voi miksi en asu #oulussa! #viikki #lähiöhelvetti. Näin twiittasi kuvan ottanut Hanna Reinikainen Helsingin Viikistä. Hän otti kuvan viime huhtikuun kutuaikaan, kun Viikinojaan nousi mahtavia petoja. Kuva: Hanna Reinikainen

Yleisradion toimittaja Salla Vuorikoski luki kolumnin ja ihmetteli, kuinka paljon kirjoittaja todella tietää elämästä pääkaupunkiseudulla: esimerkiksi kivikylän Kallion sykkivästä elämästä tai toisaalta ulkoilumahdollisuuksista Vantaanjoen varrella. Hän itse on päätynyt Laukaasta Helsinkiin.

Vuorikoski pyysikin eilen Twitterissä muita twiittaamaan kuvia omista lähiöhelveteistään.

– Ajatus tuli kymmenessä sekunnissa, en minä mitään kampanjaa suunnitellut, Vuorikoski naurahtaa katsoessaan Twitteristä toinen toistaan idyllisempiä kuvia pääkaupunkiseudulta.

Twitterissä näkyy #lähiöhelvetti-aihetunnisteella hienoja maisemia metropolialueelta. Teksteissä vinoillaan lempeästi, miten lähiöhelvetissä korvii kantautuu laineiden liplatusta ja oululaisten kitinää. Myös esimerkiksi Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki lähti mukaan.

Vuorikoski mietti, että jos joku väittää Vantaan ja Espoon olevan lähiöhelvettejä, onko hän oikeasti käynyt tutustumassa tai asunut siellä.

– Helsingin rautatieasemakaan ei ole koko totuus Helsingistä. Varmasti Forumin kulmalla on kiireisiä ihmisiä, mutta niin on varmasti Oulunkin keskustassa, Vuorikoski sanoo.

Vuorikosken mielestä koko Suomen pitäminen asuttuna ja eri alueiden pärjääminen ovat vakavia yhteiskunnallisia kysymyksiä.

– Toivoisin, että keskustelu perustuisi faktoihin, ei heittoihin lähiöhelveteistä.

Pääkaupunkiseudun hurja ja kurja elämä on ollut esillä tällä viikolla myös Keskipohjanmaa-lehdessä (siirryt toiseen palveluun), johon kirjoittanut Keski-Pohjanmaan liiton kulttuurikoordinaattori Sanna-Maija Kauppi oli pettynyt Helsingin vierailullaan. Hänen kirjoituksestaan näyttää jäävän nykykieleen sanonta "ei pompuloita, ei huiveja".