Soini ja Wallström: Venäjän edessä oltava yhdessä rintamassa

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit ovat samaa mieltä siitä, että Venäjän edessä on pidettävä yhtä. Sen kummemmin ulkoministeri Timo Soini kuin virkasisar Margot Wallströmkään ei lämpene Itämeren turvallisuutta luotaaviin kahdenvälisiin keskusteluihin Venäjän kanssa.

Ulkomaat
Uutisvideot: Soini ja Wallström: Venäjän edessä oltava yhdessä rintamassa
Uutisvideot: Soini ja Wallström: Venäjän edessä oltava yhdessä rintamassa

Tukholmassa vierailulla oleva ulkoministeri Timo Soini ei lämpene kahdenvälisiin keskusteluihin Venäjän kanssa Itämeren turvallisuudesta.

– Tällainen yhteydenpito ja tällaiset neuvottelut tulee käydä laajemmalla rintamalla. Kahden maan kahdenkeskiset neuvottelut eivät tule kysymykseen, sanoi ulkoministeri Timo Soini

Myös Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström oli sitä mieltä, että Venäjän esittämät keskustelut voidaan käydä alueen maiden välillä laajalla kokoonpanolla. Ruotsi on saanut Venäjältä kirjallisen kutsun keskusteluihin.

Wallström painotti lisäksi, että maiden tulee myös löytää yhteinen kanta suhteessa Venäjään.

– EU-maiden suhde Venäjän vastaisiin pakotteisiin muuttuu vasta, kun Venäjä osoittaa kehittyvänsä oikeaan suuntaan, muistutti Wallström.

Trump tai Clinton – se on amerikkalaisten käsissä

Ulkoministerit totesivat kuin yhdestä suusta, että Yhdysvaltain presidentin valinta on amerikkalaisten käsissä.

- Minulla ei ole äänioikeutta Yhdysvalloissa, sanoi Soini.

Ruotsin ulkoministeriä Margot Wallströmiä sen sijaan kismitti vaalikampanjaan pesiytynyt alatyylisyys.

– Jos keskustelu muuttuu pelkäksi vihanlietsonnaksi ja valheiden levittelyksi, niin mekin olemme vaarassa. Meidän täytyy pysytellä kaukana siitä, sanoi Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.

Viinasen asia loppuunkäsitelty

Ulkoministeri Timo Soini toisti eilen esittämänsä näkemyksen, että Suomen Tukholman-suurlähettilään Jarmo Viinasen nopeutettu kutsu Suomeen kesken suurlähettiläspestin on hänen päätöksensä ja pitää.

- Asia etenee valtioneuvoston istuntoon ja sitä kautta presidentinesittelyyn. Asia on minun puoleltani loppuunkäsitelty, sanoi ulkoministeri Soini.

Soini sanoi, ettei ole vielä pohtinut, kuka on seuraava suurlähettiläs Tukholmassa.

– En ole vielä uhrannut ajatustakaan asialle, sanoi Soini.