1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kai Pöntinen

Vanhan Paukun miljöö vetää yrityksiä puoleensa Lapualla

Vuodesta toiseen Vanhan Paukun liiketilat kiinnostavat yrityksiä Lapualla. Kaupunki haluaa alueelle samanhenkisiä toimijoita. Valtuuston puheenjohtaja kuvaileekin vanhaa tehdasmiljöötä hulluja ajattelevien ihmisten kokoontumispaikaksi, missä syntyy positiivista aivomyrskyä.

Kai Pöntinen
Vanhan Paukun liiketilat kiinnostavat yrityksiä Lapualla.
Vanhan Paukun liiketilat kiinnostavat yrityksiä Lapualla.Päivi Rautanen/Yle

Lapualla kulttuurikeskus Vanhan Paukun alue kiinnostaa vuosi toisensa perään yrityksiä. Valtuuston puheenjohtaja Kai Pöntisen mukaan kaupunki on joutunut jopa rajaamaan alueelle haluavien yritysten määrää. Kaupunki haluaa Vanhan Paukun miljööseen sen toimintaideaan sopivia yrityksiä.

Myös monet yhdistykset mielivät alueelta toimitiloja, mutta järjestöjen talous ei sitä useinkaan mahdollista.

– Kyllä se on houkuttava alue. Siinä ympäristössä on jotain motivoivaa ja inspiroivaa, kun sinne monet hakevat ja toivovat pääsevänsä, Kai Pöntinen toteaa.

– Se on vähän niin kuin hulluja ajattelevien ihmisten kokoontumispaikka. Kun olet siellä vaikka lounaalla tai kahvilla samanhenkisten ihmisten kanssa, siellä saattaa syntyä sellaista aivomyrskyä yrityksissä, samoin kuin julkisella puolella tai yhdistyksissä. Siellä syntyy yhdessä aika paljon, Kai Pöntinen innostuu.

Ei laajene, mutta kehittyy

Vaikka Vanhan Paukun alueen tilat ovat kysyttyjä, vaihtuvuuttakin on ja tyhjiäkin tiloja löytyy.

– Tällä hetkellä joitain paikkoja on vapaana. Niitä voi rohkeasti kysyä, jos vain yrityksen toimiala istuu Vanha Paukun -konseptiin, Kai Pöntinen huomauttaa.

Asuntoja ympärille?

Voimassa oleva asemakaava mahdollistaa myös uutta asunto-, liike- ja toimistorakentamista Vanhan Paukun alueelle. Lapualla on myös suunnitelmia kulttuurikeskusmiljöön kehittämiseksi. Kai Pöntinen arvioi, että alue ei kuitenkaan ulkomitoiltaan tule laajenemaan.

– Arvelisin, että alue pysyy kompaktina. Se ei yritys- ja kulttuurikeskuksen osalta laajene, mutta sisältö ehkä parantuu, kehittyy ja muuttuukin.

–Uskon, että siihen lähelle syntyy merkittävää asumista. Jos saa asua kultturikeskuksen lähellä kaikkien palvelujen äärellä, niin eihän sen parempaa paikkaa olekaan, valtuuston puheenjohtaja maalailee.

Vanhan Paukun kulttuurikeskus yritystiloineen on rakennettu Lapuanjoen rannalla sijaitseviin patruunatehtaan vanhoihin tehdasrakennuksiin.

Lue seuraavaksi