Satakunnasta kehuja ammattiopetuksen uudistusesitykselle

Opetusministeriön työryhmä esittää ammattiopetuksen uudistamista. Tavoitteena on vähentää erillisten tutkintolinjojen määrää merkittävästi.

tutkinnot
Sataedun oppilaitos Ulvilassa, kyltti seinässä
Antti Laakso / Yle

Opetusministeriön suunnitelmat muuttaa ammattikoulutusta saavat myönteisen vastaanoton Satakunnassa.

Ministeriön ohjausryhmä esittää, että jatkossa erillisiä tutkintoja olisi nykyistä huomattavasti vähemmän. Ammattiopisto Sataedun kuntayhtymän johtaja Matti Isokallio sanoo, että uudistus on positiivinen.

– Historiallisen kehityksen takia meillä on jumalattoman paljon samannäköisiä ja samanoloisia tutkintoja, jotka ovat hyvin lähellä toisiaan. Pystymme jatkossa toteuttamaan koulutusta järkiperäisemmin varsinkin, kun rahoitus pienenee, Isokallio arvioi.

Yhteisiä kursseja

Käytännössä uudistus muun muassa helpottaisi yhteisten kurssien järjestämistä eri alojen opiskelijoille. Isokallio nostaa esille esimerkiksi yrittäjyysopetuksen.

Historiallisen kehityksen takia meillä on jumalattoman paljon samannäköisiä ja samanoloisia tutkintoja.

Sataedun johtaja Matti Isokallio

– Yrittäjyyttä opetetaan erillisenä eri aloille. Siitä päästään eroon ja eri alojen opiskelijat saavat yhteistä opetusta, Isokallio arvioi.

Ammattiopiston johtaja Isokallio uskoo, että uudistus vahvistaa opiskelijoiden asemaa työmarkkinoilla.

Uudistus 2019

Uudistuvat tutkinnot on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2019 alussa. Jatkossa ammatillisia perustutkintoja olisi 43, ammattitutkintoja 64 ja erikoisammattitutkintoja 59.

Tällä hetkellä ammatillisessa tutkintorakenteessa on yhteensä 52 ammatillista perustutkintoa, 177 ammattitutkintoa ja 122 erikoisammattitutkintoa.