Yle Riossa: Armotonta käytöstä olympiakisakatsomoissa

Brasilialaisten ilonpito on yllättänyt ulkomaalaiset urheilijat ja kisavieraat. Kovaa kaikuvat buuaukset, itkevät urheilijat ja kahinat kisakatsomoissa huolestuttavat jopa kansainvälistä olympiakomiteaa.

urheilu
Brasilian kannattajia olympialaisten yleisössä.
Nic Bothma / EPA

Olympialaisten alettua ei kestänyt kauaakaan, kun brasilialaisten kisakäytös syrjäytti zikaviruksesta ja turvattomuudesta maalatut kauhuskenaariot tiedotusvälineiden otsikoissa.

Buuaavaa ja röyhkeästi käyttäytyvää brasilialaisyleisöä on ihmetelty useilla kisapaikoilla lajista riippumatta.

– Brasilialaisten innostuneisuus miellyttää kaikkia, mutta vastapuolen pelaajaa on myös kunnioitettava. Olympialaiset eivät ole jalkapallo-ottelu, Rion olympialaisten tiedottaja Mario Andrada sanoi viime viikolla, kun arvostelut isäntämaan armottomista katsomoista alkoivat levitä myös kulissien takana.

Sanaharkkaa ja nyrkkejä naapurusten välillä

Brasilian viherkenttien perivihollinen Argentiina on saanut yleisöltä ehkä Rion olympialaisten kovimman kohtelun. Jo avajaisissa naapurimaan delegaatio otettiin sisääntulossa vastaan buuauksin.

Tennisottelussa argentiinalaisen Juan Martin Del Potron ja portugalilaisen João Sousan välillä viime viikon alussa brasilialaisyleisö buuasi argentiinalaisten kannustushuutojen päälle, mistä argentiinalaiskatsoja suivaantui. Ottelu jouduttiin keskeyttämään hetkeksi, kun turvamiehet poistivat nyrkein toistensa päälle käyneet latinot areenalta.

Mies painaa toista miestä niskasta tennisottelun katsomossa.
Katsomossa tapeltiin argentiinalaisen Juan Martin Del Potron ja portugalilaisen João Sousan välisen tennisottelun aikana.Michael Reynolds / EPA

Tyypillisesti brasilialaiset kannustavat voittoon aina Argentiinan vastustajaa.

He osoittivat esimerkiksi käsipallossa suosiotaan etäisen Tanskan joukkueelle, vain siksi että nämä pelasivat arkkivihollista vastaan. Mitä tulee naapurusten väliseen kahinointiin, eivät argentiinalaisfanit ole yhtään sen puhtaampia pulmusia.

Argentiinan ja Nigerian välisen koripallo-ottelun aikana he alkoivat morkata kisojen isäntämaata jalkapallon MM-kisoista tutuilla Brasiliaa alentavilla lauluilla ja muistuttivat näitä nolosta 7–1 häviöstä Saksaa vastaan.

– En haluaisi kuunnella pilalauluja brasilialaisista, vaan kannustusta joukkueelle, koripallon argentiinalaisveteraani Manu Ginóbili kommentoi tapahtunutta El Pais -lehden haastattelussa.

– Ei ole mitään järkeä matkata tuhansia kilometrejä ja laulaa sellaisille, jotka eivät edes pelaa kentällä.

Itkeviä urheilijoita

Brasilialaiset ovat viljelleet buuauksia naapurinsa lisäksi eri syistä myös muiden maiden urheilijoille.

Venäläisille on huudeltu doping-skandaalin takia, Espanjalle mantereen entisen siirtomaaherruuden takia ja muille silloin, kun vastustajana on ollut isäntämaan edustaja. Jopa siveimmissä, hiljaisuutta vaativissa lajeissa kuten miekkailussa ja esteratsastuksessa brasilialaiset ovat pitäneet meteliä.

Paheksuntaa herätti etenkin, kun yleisö buuasi nilkkansa satuttaneelle saksalaiselle tenniksenpelaajalle Dustin Brownille tämän pelatessa brasilialaista Thomaz Belluccia vastaan. Brown kuitenkin reagoi yleisön metelöintiin kannustamalla yleisöä buuaamaan vieläkin kovemmalla äänellä.

Urheilijoista herkimmille yleisön käytös voi olla traumaattista, kuten ranskalaiselle seiväshypyn olympiavoittajalle ja kolminkertaiselle maailmanmestarille Renaud Lavillenielle. Hän joutui maanantaina buuausten kohteeksi ja hävisi kultamitalin vieneelle brasilialaiselle Thiago Brazille Engenhão-stadionilla.

Renaud Lavillenie
Renaud LavillenieBernd Thissen / EPA

– Ymmärrän että kaikki kannustavat Thiagoa, mutten ymmärrä miksi kaikki ovat minua vastaan ja kaikkia muitakin urheilijoita vastaan. Yleisurheilussa ei ole tilaa tämäntyyppiselle käytökselle. Yleensä muita kunnioitetaan ja reilua peliä kannustetaan, mitä täällä ei tänä iltana tapahtunut, Lavillenie kommentoi SporTV:lle suorituksensa jälkeen.

Samana iltana Lavillenie vertasi buuauksia Jesse Owensin saamaan vastaanottoon Berliinin kisoissa natsi-Saksassa vuonna 1936, mutta pyysi myöhemmin anteeksi sanomisiaan.

Ranskalainen purskahti kyyneliin päivää myöhemmin mitalienjaossa, kun yleisö buuasi hänelle jälleen. Voittaja Thiago Braz koetti hiljentää kannattajajoukkojaan mitalienjaon aikana ja taputti ranskalaisidolilleen.

Kansainvälisen olympiakomitean presidentti Thomas Bach tuomitsi yleisön käytöksen palkintojen jaon jälkeen Twitter-tilillään.

– Buuaukset Lavillenielle palkintokorokkeella ovat yleisöltä shokeeraavaa käytöstä. Mahdotonta hyväksyä olympialaisissa, Bach twiittasi.

Zika-huutoja jalkapallostadioneilla

Naisten jalkapallo-otteluissa brasilialaiskatsomo ottiasiakseen huutaa ”zika!” aina kuin Yhdysvaltojen maalivahti Hope Sololla oli pallo hallussa.

Kuvakaappaus Hope Solon twitter-tililtä.
Kuvakaappaus Hope Solon twitter-tililtä.Twitter

Hope oli julkaissut sosiaalisessa mediassa ennen Brasiliaan lähtöään kuva, jossa hänellä oli päässään hyttysverkolla varustettu hattu ja kädessään hyttysmyrkkypullo. Stadionin buuaukset olivat brasilialaisten ironinen vastaus Hopen sometempaukseen.

”Zika!” näytti jääneen futisyleisön repertuaariin, kun se myös tiistaina kaikui täyteen myydyllä Maracanã-stadionilla kotijoukkueen pelatessa Ruotsia vastaan. Kun pallo kulki kohti maalivahti Hedvig Lindahlia, ennen kisoja maailmaa pelottaneen viruksen nimi kajahti katsomossa jälleen täysillä desibeleillä.

Myös nyrkkeilyssä kultaa voittaneen brasilialaisen Robson Conceiçãon ranskalaisvastustaja sai kehään noustessaan kuulla armottomia huutoja, jossa pelaajan toivottiin kuolevan. Saman huudon ”Uh…vai morrer!” sai osakseen romanialainen judoka Corina Caprioriu hänen taistellessaan Brasilian ensimmäisen kultamitalin voittanutta Rafaela Silvaa vastaan viime viikolla.

– Huutoa käytetään täällä UFC (Ultimate Fighting Championship) -taistelulajin otteluissa. Se muistuttaa antiikin Rooman käytöstä, sanoo historioitsija Rafael dos Santos Rio de Janeiron osavaltion yliopistosta ja vertaa areenoiden meininkiä gladiaattorien taistelunäytöksiin.

Historioitsijan mielestä käytös on osa brasilialaisille tyypillistä tapaa pitää hauskaa.

– Ei se ole negatiivista. Ongelma on vain, että se tapahtuu sopimattomissa paikoissa. Silloin siitä tulee pedagoginen kysymys, johon myös järjestäjät oikealla tavalla ovat puuttuneet, hän lisää.

Räyhäykselle monia tulkintoja

Kansainvälisen lehdistön sivuilla on vilissyt tulkintoja maailmaa kummastuttavalle brasilialaisten käytökselle. Monet veikkaavat käytöksen johtuvan siitä, että Brasilia on jalkapallon maa. Ja huudot vain kuuluvat lajiin.

Quartzille antamassaan haastattelussa urheilusosiologi Mauricio Murad arvio, että käytös voi olla seurausta maan vaikeista ajoista. Brasilian presidentti Dilma Rousseff joutuu tuomittavaksi virkarikoksesta kisojen jälkeen ja maan talous on vaikeimmassa kriisissään sitten 1930-luvun.

– Brasilialaisten on saatava päästää ilmoja pihalle. Olympialaiset antavat siihen oivan mahdollisuuden, Murad sanoo.

Poliitikoillekin buuataan

Urheilukisat ovat olleet brasilialaisille paikka, jossa buuata voi myös päättäjille.

Pan-Amerikan kisoissa vuonna 2007 buuattiin silloiselle presidentti Luiz Ignácio Lula da Silvalle ja jalkapallon MM-kisoissa Dilma Rousseffille. Kisakatsomoissa istuu yleensä korkeampaa keskiluokkaa, joka ei kannata viime toukokuuhun 13 vuotta vallassa pysynyttä työväenpuoluetta.

Väliaikaiselle presidentille Michel Temerille buuattiin olympialaisten avajaisissa Maracanã-stadionilla vajaat kaksi viikkoa sitten.

Temer on sen jälkeen ilmoittanut, ettei aio ilmestyä kisojen päättäjäisiin ensi sunnuntaina ja tapaa seuraavien olympialaisten isäntämaan Japanin pääministerin muualla kuin julkisesti stadionilla.

Näin hän ei turhaan altista itseänsä kansan huudoille, mikä voisi olla haitaksi ensi viikolla alkavan Dilma Rousseffin kohtaloa käsittelevän senaatin äänestyksessä.