Autojen tuhopoltot jatkuvat Ruotsissa – Hallitus haluaa kovempia rangaistuksia

Ruotsissa on kesän mittaan poltettu satoja autoja eri puolilla maata. Viime yönä autoja tuhottiin kolmessa kaupungissa. Hallitus haluaa syylliset nopeammin vastuuseen.

Ulkomaat
Palomiehiä sammutettujen autojen vieressä Malmössä maanantaina 15. elokuuta.
Palomiehiä sammutettujen autojen vieressä Malmössä maanantaina 15. elokuuta.Johan Nilsson / EPA

Ruotsissa on jälleen viime yönä sytytetty autoja tuleen muun muassa Malmössä. Kesän aikana noin 300 autoa on poltettu eri puolilla Ruotsia, pääosin ongelma-lähiöissä.

Malmössä, Lundissa ja Linköpingissä tuhopoltettiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä yksittäisiä autoja, mutta Norrköpingissa parikymmentä autoa poltettiin autokatoksessa.

Poliisi epäilee, että tekojen taustalla on pieni tekijöiden joukko. Tänä kesänä ei ole ollut lähiömellakoita, joiden yhteydessä on aiemmin tuhottu myös omaisuutta.

– Nyt on ollut vähemmän paloja verrattuna aiempien vuosien mellakoihin. Kun meillä oli mellakoita, kaduilla oli levotonta. Tällä kertaa ei ole ollut sellaista. Nyt autot sytytetään tuleen ja siinä kaikki. Se viittaisi siihen, että kyseessä on pieni tekijäjoukko, kommentoi Erik Jansakar Malmön poliisilaitokselta.

Jansaker epäilee, että kyse voi olla nuorista, joiden mielestä autojen tuhoaminen on jännittävää. Se, että paloja on ollut ympäri Ruotsin, voi johtua siitä, että nuoret kopioivat median kautta näkemäänsä.

Heinäkuusta lähtien ainakin kolmesataa autoa on tuhottu eri puolilla maata. Tilastot osoittavat, että noin 2 000 autoa on poltettu vuoden alusta lähtien.

Ruotsin hallitus harkitsee lakimuutoksia

Ruotsin hallitus haluaakin nyt suitsia ongelmaa. Oikeusministeri Morgan Johansson ehdotti keskiviikkona lakimuutoksia, joilla tekijät saadaan helpommin vastuuseen. Myös rangaistuksia pitäisi demariministerin mielestä tiukentaa.

Hallitus aikoo selvittää asian pikaisesti. Lisäksi halutaan selvittää, onko mahdollista perustaa erillisiä päivystäviä tuomioistuimia, jotka voisivat ottaa tapaukset käsittelyyn nopeasti. Nämä erityistuomioistuimet voisivat mahdollisesti toimia myös etäyhteyksien kautta.

Hallitus aikoo myös selvittää voidaanko valvontakameroihin liittyvää lainsäädäntöä vapauttaa niin, että niitä on helpompi asentaa eri paikkoihin.