Turkin pääministeri: Yli 40 000 ihmistä otettu kiinni vallankaappausyrityksen jälkeen

Turkki on jatkanut vallankaappausyritykseen liittyviä puhdistuksiaan. Pääministeri Binali Yildirimin päivittämät tiedot kiinniotettujen määrästä osoittavat, että maan vankiloihin virtaa yhä enemmän asukkaita.

Turkki
pidätettyjä miehiä bussissa
Kaappausyrityksestä pidätettyjä saapumassa Istanbuliin tuomioistuimeen.Sedat Suna / EPA

Turkin viranomaiset ovat ottaneet kiinni yli 40 000 ihmistä tutkimuksissaan, jotka koskevat heinäkuussa tapahtunutta vallankaappausyritystä. Kiinniotetuista noin puolet on pidätetty tutkinnan aikana, kertoo pääministeri Binali Yildirim.

Pääministeri kertoi tv-puheessaan keskiviikkona, että tähän mennessä lähes 80 000 julkisen sektorin työntekijää on siirretty pois tehtävistään. Puhdistukset ovat koskeneet armeijaa, poliisia, valtionhallintoa ja oikeuslaitosta.

Turkin hallitus syyttää heinäkuun 15. päivänä tapahtuneesta vallankaappausyrityksestä Yhdysvalloissa asuvaa muslimisaarnaaja Fethullah Gülenia. Hallitus pyrkii kitkemään tämän tukijoiksi väitetyt ihmiset valtionhallinnosta ja muilta yhteiskuntaelämän aloilta.

Pääministeri Binali Yildirimin mukaan yli 4 000 yritystä ja yhteisöä on suljettu, sillä niillä uskotaan olevan yhteyksiä Güleniin.

Turkki ilmoitti keskiviikkona, että se päästää ehdonalaiseen 38 000 vankia, joiden vankeustuomiot eivät liity heinäkuun vallankaappausyritykseen.Rangaistusuudistuksen tarkoituksena on ilmeisesti tehdä tilaa maan vankiloihin, jotka ovat ylikuormittuneet tuhansista vallankaappausyrityksen yhteydessä pidätetyistä epäillyistä.

Lähteet: Reuters